Harc a piros talpú magas sarkú cipőért

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Messzire vezethet az Európai Unió Bíróságának keddi ítélete, amely közvetetten megállapította: érvényes a francia Louboutin luxusmárka Benelux-államokban bejegyzett védjegye, amely magas sarkú cipőinek talpszínére vonatkozik, azok ugyanis mindig pirosak. "Még nem világos, hogy pontosan mi lesz ebből, de az biztos, hogy újabb érdekes pont ez az európai védjegyjog életében " - mondja Szalai-Bordás Gergő a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda jogásza.

Hivatkozási alap lehet az ítélet

Könnyen előfordulhat, hogy az Európai Unió Bíróságának keddi ítéletére hivatkozva a holland bíróság védjegybitorlásra hivatkozva eltiltja a holland Van Haren cipőgyártót a piros talpú magas sarkú cipők gyártásától és forgalmazásától. Az ilyen cipők ugyanis 2011-óta védjegyoltalom alatt állnak, melynek jogosultja a francia luxusmárka, a Louboutin.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Van Haren ennek ellenére árusított ilyen cipőket Hollandiában, a dologból pedig per lett, amelyben a holland bíróság kikérte az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását, keddi ítéletében az pedig közvetetten kimondta, hogy a Louboutin védjegy nem érvénytelen.

Az indoklás

A perben a hollandok azzal érveltek, hogy a cipőtalp színe a tárgy formájának része, és ekként nem lehetne védjegyoltalomban részesíteni.

„Tudni kell, hogy az európai uniós jog szerint nem részesíthető védjegyoltalomban olyan forma, ami az adott tárgy értékének jelentős részét adja, tehát mondjuk az, amitől az adott a tárgy használhatóvá válik. Vagyis a cipőforma például valószínűleg nem védethető le, és a hollandok szerint a piros talp is ebbe a körbe tarozik” – ismerteti a per tárgyát a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szakértője.

Csakhogy az EUB szerint nem ez a helyzet, és ez messzire vezethet. „Az ítélet sok kérdést vet fel a védjegyeztethetőség határaival kapcsolatban. Ha piros talpú magas sarkú mehet, akkor vajon a barna, vagy fekete talpú Gojzer varrottal mi lesz, teszik most fel a kérdést sok márkánál, és lássuk be, nem véletlenül” – mondja Szalai-Bordás Gergő.

Az ügy kimenetelével kapcsolatban még meg kell várni az illetékes holland bíróság ítéletét, de az nem véletlenül fordult állásfoglalásért az EUB-hez, annak ítélete pedig kötelező a holland bíróságra nézve.

A kérdés most az lesz, hogy mi az, ami már eléggé körülhatárolt ahhoz, hogy védjegy oltalomban részesülhessen, és mi az, ami már túl általános ennek megállapításához.

„A piros talpú magas sarkú esete újra megerősítette az EU-s védjegyoltalom határait, és ez még számos meglepetéshez vezethet a piacokon – mondja a KPMG jogásza.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban »