Három év után először csökkentek a Japán árak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Japánban a koronavírus-járvány miatt visszaeső lakossági kereslet hatására 2016 decembere óta először csökkentek a fogyasztói árak áprilisban.

A japán statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy a (jegybank által leginkább követett) friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt maginfláció éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkent. Elemzők kisebb, 0,1 százalékos csökkenésre számítottak a márciusi 0,4 százalékos emelkedést követően. A jegybank inflációs célja két százalék. Az áprilisi átfogó infláció 2016 novembere óta a legalacsonyabb, 0,1 százalék volt a márciusi 0,4 százalék után.

Az úgynevezett mag-maginfláció, ami nem tartalmazza az élelmiszerek mellett az energiaárakat sem, 0,2 százalék volt áprilisban a márciusi 0,6 százalékot követően. A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A fogyasztói árak emelkedésének üteme azonban azóta sem közelítette meg a Bank of Japan (BoJ) 2 százalékos célszámát.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Recesszióba süllyedt a japán gazdaság »