Hat éve nem volt ilyen az amerikai lakáspiacon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Egyesült Államokban közel hat éve legmagasabb szintre emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma novemberben.

Elemzők szerint ez újabb jele az amerikai ingatlanpiac élénkülésének, aminek az egyik következménye azonban az lehet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassítani kezdi havi 85 milliárd dolláros gazdaságösztönző programját.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett adatai szerint novemberben 22,7 százalékkal, 1990 januárja óta a legnagyobb növekedéssel 1,09 millióra, 2008 februárja óta legmagasabb szintre ugrott a megkezdett lakóingatlan-építések száma éves szinten. 1959 óta évente átlagosan mintegy 1,5 millió új lakóingatlan építése kezdődött az Egyesült Államokban.

A minisztérium azt is bejelentette, hogy októberben 1,8 százalékkal nőtt, míg szeptemberben 1,1 százalékkal csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Az októberi és a szeptemberi adatokat azért most ismertették, mert mostanra sikerült összegezni a számokat a kormányhivatalok októberi, 16 napos kényszerszünete miatt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium ugyancsak szerdán közölt adatai szerint novemberben a jövőbeni építések számát előrevetítő kiadott építési engedélyek száma 3,1 százalékkal csökkent októberhez képest, 1,01 millióra.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gyengébben rajtolt a lakáspiac - mire lehet ez elég? »