Hatalmas a visszaesés az olajtermelésben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Venezuela olajtermelése tovább zsugorodott márciusban részben az ország ellen életbe léptetett amerikai szankciók, valamint a sorozatos áramkimaradások miatt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön azt közölte, hogy Venezuela márciusi olajtermelése napi 870 ezer hordó volt. A februárhoz viszonyított napi 270 ezer hordó termeléscsökkenés a dél-amerikai ország minden idők második legnagyobb havi szintű termelés visszaesése volt. Tavaly márciushoz képest napi 600 ezer hordóval volt kisebb idén márciusban Venezuela olajtermelése. Venezuela olajtermelése 2015-ben még napi mintegy 2,7 millió hordó volt.

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolaj készletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, és két éve még a világ tizedik legnagyobb olajexportálója volt. Az olajágazat adja az ország devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj alacsony ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Az IMF a napokban azt közölte, hogy Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodott tavaly. Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye. Az IMF az idei évre 25 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsít Venezuelában.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Többlettel zárt a külkereskedelem »