-->

Hatalmas ugrással hagyta el a recessziót a spanyol állam

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A spanyol gazdaság teljesítménye 16,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, amellyel a dél-európai ország kilépett a technikai recesszióból - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken nyilvánosságra hozott előzetes jelentésében.

A tájékoztatás szerint a júliustól szeptemberig tartó időszakban a gazdasági aktivitás jelentős növekedése annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozásokat feloldották. Ennek eredményeként a 16,7 százalékos negyedéves növekedés rekordot jelent a bruttó hazai termék (GDP) mérésének ötvenéves történetében. Az INE emlékeztetett: ezzel épp ellentétes módon az áprilistól júniusig tartó második negyedévben eddig példátlan mértékű, 17,8 százalékos GDP-zuhanást mértek negyedéves összevetésben.

A járvány hatására éves összehasonlításban a spanyol gazdaság teljesítménye 8,7 százalékkal csökkent 2019 harmadik negyedévhez képest. A hivatal jelentése szerint a harmadik negyedév kedvező eredményéből 14,9 százalék a hazai kereslet, 1,8 százalék a külső kereslet bővüléséből származik. Az elmúlt három hónapban minden ágazatban jelentős volt a teljesítmény-növekedés, például az építőiparban 22,5 százalék, a szolgáltatói szektorban 15 százalék.

A mezőgazdaságban 0,2 százalékos bővülés volt megfigyelhető, amelynek oka, hogy ez az ágazat a tavaszi lakhelyelhagyási tilalmak idején sem állt le, növekedése kiegyensúlyozott maradt. Éves szinten pedig ez az egyetlen szektor, ahol nem csökkenés, hanem növekedés figyelhető meg. Nadia Calvino, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a spanyol gazdaság teljesítménye várhatóan ismét fékeződni fog az utolsó negyedévben az újabb egészségügyi korlátozások miatt, amelyeket a járvány második hullámának megállítására vezettek be.

A spanyol kormány erre az évre a hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékos csökkenésére számít tavalyhoz képest, de várakozása szerint jövőre a gazdaság teljesítménye már 7,2 százalékkal növekedhet. A koronavírus okozta károk helyreállítását célzó európai uniós alap forrásait hozzáadva pedig elérheti a 9,3 százalékos emelkedést is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Recesszióba került India gazdasága »