Hatalmas üzlet lett a megújuló energia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rekordmértékben nőttek világszerte a beruházások a megújuló energiaforrásokba 2015-ben: több mint kétszer nagyobb összeget fektettek beléjük, mint az új szén- és gáztüzelésű áramellátókba - derült ki a REN21 szervezet kutatói által a zöldenergiák globális helyzetéről készített tanulmányban.

Még sosem költöttek rá ennyi pénzt

A megújuló energiaforrásokba való új befektetések - a nagy vízerőműveket leszámítva - tavaly 285,9 milliárd dollárra nőttek a 2014. évi 273 milliárd dollárról. Az nagy vízerőmű projektekkel együtt az új befektetések elérték a 328,9 milliárd dollárt.

Az új beruházások 147,2 gigawattal 1848,5 gigawattra növelték globálisan a megújulók teljesítményét, ami az eddigi legnagyobb növekedés - ismertette a tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál. 

Kína az élen

A legnagyobb összegű beruházásokat - a globális beruházások egyharmadát - Kína hajtotta végre, őt követte India, Dél-Afrika, Mexikó és Chile, amelyek mind jelentősen növelték zöldenergia-ráfordításaikat. A fejlett országokban csökkentek a zöldenergia-beruházások, különösen Európában, ahol az előző évhez képest ötödével esett vissza. 

A tanulmány szerint "a megújuló energiák mostanra világszerte az energiaforrások fő áramába tartoznak, és új piacok alakulnak ki minden térségben". 

A legtöbbet a szél- és napenergia-beruházásokra költöttek, az összes zöldenergia beruházás több mint fele a napenergiára jutott.

Ha zöld a céged, ez neked szól!
A fenntartható energiaellátás és zöldenergia tematikában hirdetett nemzetközi versenyt a KIC InnoEnergy. A három legjobbnak ítélt startup összesen közel 6 millió forintnyi pénzdíjat, illetve egyenként közel 50 millió forint értékű úgynevezett akcelerátor programban való részvételi lehetőséget nyer.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatódik a napenergia térnyerése »