Helyretették a német minisztert: a TTIP nem bukott el

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EU főtárgyalója cáfolta, hogy megrekedtek volna a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Kútba esett... vagy mégsem?

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a hét végén egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a TTIP (transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség) tárgyalások gyakorlatilag zsákutcába jutottak.

"Véleményem szerint a tárgyalások de facto meghiúsultak" - mondta, megjegyezve, hogy "ez akkor is így van, ha senki nem hajlandó bevallani".

A miniszter rámutatott, hogy a tárgyalások eddigi tizennégy fordulója alatt a 27 fejezet egyikében sem sikerült megállapodásra jutni.

Ignacio Garcia Bercero az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatósága, a DG Trade (Directorate General for Trade of the European Commission) vezetője, az EU főtárgyalója az AP hírügynökség Sigmar Gabriel kijelentését firtató kérdésére cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások.

"Nem, nem, emlékezzünk csak Mark Twain szavaira" - mondta, utalva az írónak tulajdonított "a halálomról szóló híresztelések erősen túlzóak" kijelentésre.

Vitatott tárgyalások

A TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások három éve folynak az Egyesült Államok és az Európai Unió között és mindkét fél 2016-ban remélte lezárni azt a számos, például mezőgazdasági témában fennálló nézetkülönbségek ellenére is.

Az egyezményt nagyon sok kritika érte, mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak a szakszervezetek és civil szervezetek kizárásával.

A Greenpeace is megszólalt
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény a jelenlegi formájában menthetetlen, az Európai Bizottságnak el kell ismernie, hogy hibázott és újra kell kezdenie a tárgyalásokat - hangoztatták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet képviselői májusban Berlinben a TTIP-ről folytatott tárgyalásokról megszerzett titkos dokumentumok bemutatóján.

Májusban Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos még azt nyilatkozta, hogy a nehézségek ellenére még az év vége előtt létrejöhet a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közel sem számoltak ennyi munkanélkülivel »