Hét éve nem volt ekkora a költségvetési hiány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai költségvetés augusztussal zárult 11 havi hiánya ezer milliárd dollár feletti volt - véli a Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO).

A pártsemleges CBO szerint a 11 havi hiány 1070 milliárd dollár volt, 168 milliárd dollárral nagyobb az egy évvel korábbinál. A pénzügyminisztérium pénteken ismerteti a hivatalos adatot. A CBO számításai szerint a 11 havi költségvetési kiadás 7 százalékkal bővült, a bevételek szerényebben, 3 százalékkal nőttek éves összevetésben. A CBO azzal számol, hogy a szeptember végével záródó folyó költségvetési évben a hiány ezer milliárd dollár alatti lesz. Várakozását arra alapozza, hogy szeptemberben tradicionálisan mindig nagyobb a költségvetés bevétele, mint a kiadása. A CBO a folyó költségvetési évre 960 milliárd dolláros deficitet vár, ami a hazai össztermék (GDP) 4,5 százaléka.

A CBO előrejelzése szerint az októberrel induló új költségvetési évben a deficit 1008 milliárd dollár lesz, ami a GDP 4,6 százalékának felel meg. Ezer milliárd dollár fölötti amerikai költségvetési hiányra 2012 óta nem volt példa. A CBO előrejelzése szerint a 2020 és 2029 közötti években a költségvetés hiánya átlagosan 1200 milliárd dollár, a GDP 4,7 százaléka lesz. Az elmúlt ötven év átlagában a deficit a GDP 2,9 százaléka volt. Utoljára 2001-ben zárt aktívummal az amerikai költségvetés. A legnagyobb hiány eddig 2009-ben volt, 1410 milliárd dollárral, ami a GDP 9,8 százaléka.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az USA nélkül is folytatjuk a klímaegyeztetéseket »