Hihetetlen megoldások a vízhiány leküzdésére

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Innovatív megoldásokkal készül a világ a globális vízhiányra. De meg lehet-e állítani a gleccserek fogyását vagy képesek leszünk-e lézerrel esőt fakasztani? A Guardian összegyűjtött néhány ötletet, amellyel segíthet magán az emberiség.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) becslése szerint az emberiség évente 9 billió köbméternyi vizet használ fel. A népesség növekedésével párhuzamosan természetesen több vízre lesz szükségünk, így ez a természeti erőforrás egyre drágább lesz számunkra. A megszerzése is nehézségekkel jár majd, most, a 21. században is több millió ember van, akinek naponta egy mérföldet kell megtennie, hogy vízhez jusson.

A Guardian cikke arra keresi a választ, hogy milyen innovatív technológiák segíthetnek nekünk a jövőben.

Russels Gleccser Forrás: wikipedia

1. Hozzunk létre gleccsereket!

A világ édesvízkészletének nagy részét a gleccserek őrzik, 15-ször annyi iható vizet tárolnak, mint a tavak, folyók és a mocsarak együtt. A klímaváltozás miatt azonban a gleccserek zsugorodnak, a kiolvadó víz a folyókon keresztül a tengerekbe áramlik és emiatt értékes édesvizet veszítünk.

Gaia Vice könyvben meséli el egy indiai mérnök, Chewang Norphel történetét, aki a Himalájában, Ladakh tartományában él. Norphel a gleccserből kiolvadó vizet korongokra tereli, ahol megfagy, így hoz létre mesterséges gleccsereket. Az eltárolt vizet fel lehet használni a szárazabb nyári hónapok idején.

2. Fürdő víz nélkül

Ludwick Marishane 17 éves korában napozott a barátaival, amikor egyikük azt mondta neki: miért nem talál fel valaki egy krémet, amit csak rákenünk a bőrre, és nem kell fürdeni. Marishane pedig feltalálta. 2011-ben 22 éves egyetemistaként megalkotta a fürdőhelyettesítő gélt, a DryBath nevű krémet. A krém illóolajokból, bioflavonoidokból és szagsemlegesítő sóból áll. Segítségével egy ember napi 40-80 liter vizet is megspórolhat, ez éves szinten több ezer liter víz. Afrikában, ahol különösen nagy érték az iható víz, több millió ember problémájára jelenthet a krém megoldást.

3. Víztakarékos zuhany

Sokan zuhanyoznak úgy, hogy először megengedik a vizet, de nem állnak be a tus alá, amíg be nem állítják a megfelelő hőfokot. Így az értékes víz rögtön a lefolyóban végzi.

Peter Cullin az ausztráliai Adelaide-ből megalkotta az „ultra hatékony zuhanyt”, amely a fürdés elején visszapumpálja a rendszerbe a vizet. A tus feje teljesítményoptimalizált, állandó a víz áramlási sebessége és beállítja a hőfokot. 1000 db átalakított tusolónál éves szinten több millió liter vizet lehet megtakarítani.

Forrás: lifesaversystems.com

4. Életmentő palack

Áradások idején nagy problémát jelent, hogy hiába van mindenütt víz, mert az nem iható. Michael Pritchardnak is ez járt a fejében, amikor a tíz évvel ezelőtti cunamiról szóló híradásokat nézte. Ezután alkotta meg az életmentő palackot.

A palackba bármilyen vizet – akár piszkosat is – lehet tölteni, van benne ugyanis egy 15 nanométeres membrán, amely megtisztítja a folyadékot a baktériumoktól és vírusoktól. A találmányt azóta már használják például a hegymászók és a brit katonák Afganisztánban.

5. Esőcsináló lézerek

James Pollard Espy amerikai meteorológus az 1840-es években kísérletezett azzal, hogy tüzet gyújtott a nyugati partoknál, és figyelte, hogy lesz-e belőle eső a keleti parton. Aztán az 1950-es években szintén Amerikában kísérleteztek felhők létrehozásával. Manapság pedig lézereket vetnének be a tudósok.

Az ötlet alapja az, hogy a lézer impulzusai előidéznék az atmoszférában a jég szublimációját, majd a keletkező gőz sűrűsödését. Így felhők képződnének, amelyekből csapadék esne. A Meteorológiai Világszervezet a közelmúltban megvitatta a technológia nyújtotta lehetőségeket, egyelőre aszályos időben alkalmaznák csak az eljárást.

6. Összecsukható WC

A WC a szennyvíz egyik forrása. Egy-egy alkalommal akár 7 liter vizet is felhasználhatunk. Két diák a Huddersfield Egyetemről erre a problémára keresett megoldást. Megalkották az összecsukható WC-t, az Iota-t. A Iota olyan, mint egy mozgatható tál. Használat után fel kell emelni egy részét, a mozgás segítségével 2,5 liter víz is elég az ürítéshez. A feltalálók szerint ezzel a megoldással akár 10 ezer liter vizet is megtakaríthatunk fejenként.

7. Szivárgás ellenőrzése

Nagyon sok otthonban a pazarló WC-k, zuhanyzók és csöpögő csapok miatt rengeteg vizet veszítünk. Sokkal nagyon gond azonban, hogy amíg a víz eljut az otthonokba, addig is rengeteg elszivárog belőle.

2010-ben fejlesztették a Zonescan Alpha nevű szoftvert, amely egy automatikus ellenőrző rendszer része és riasztást küld, ha valahol szivárgást észlel. A német közműszolgáltató cég, az Albstadtwerke már sikerrel alkalmazza az egész hálózatán. állításuk szerint több mint kétmillió liter vizet spóroltak meg így.

8. Napelemes víztisztítás

A legnagyobb vízhiánnyal a forró éghajlati övezet országai küzdenek, nekik lehet megoldás Deepika Kurup találmánya, amellyel 2012-ben az akkor 14 éves lány elnyert egy fiatal tudósoknak alapított díjat. A találmánya napenergiát használ fel a víz megtisztításának kémiai folyamatához.

Két vegyszer - titán-oxid és cink-oxid - napfény hatására olyan hidroxil gyököket termel, amelyek megtámadják és elpusztítják a baktériumokat. A folyamattal fertőtlenítik és ihatóvá teszik a vizet. Kurup szerint a zöld technológia biztonságos, költséghatékony és gyorsan telepíthető.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Így bánj a vízzel, hogy jó legyen neked és a Földnek is! »

4IG 621 (1,31 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ANY 1215 (1,25 ) APPENINN 341 (0,29 ) AutoWallis 86 (1,17 ) BIF 297 (-0,34 ) CIGPANNONIA 302 (-2,58 ) CyBERG 850 (11,84 ) DM-KER 44 (-0,11 ) EHEP 1955 (0,26 ) GSPARK 3170 (-1,25 ) Gloster 2400 (4,35 ) KULCSSOFT 1630 (-3,55 ) MASTERPLAST 636 (-0,62 ) MOL 1815 (1,23 ) MTELEKOM 378 (0,13 ) NUTEX 29 (2,69 ) OPUS 233 (0,22 ) ORMESTER 11500 (0,88 ) OTP 10510 (1,64 ) PANNERGY 596 (-1,97 ) RABA 820 (1,23 ) RICHTER 7075 (0,28 ) SET Group 70 (-0,99 ) TAKAREK 496 (1,22 ) WABERERS 1085 (4,83 )