Fókuszba került a Takarékbank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Javította a Takarékbank hosszú távú partnerkockázati besorolását hétfőn a Standard & Poor's, azzal indokolva a döntést, hogy a pénzintézet a magyar takarékszövetkezeti szektor átalakításával a rendszer erőteljesen integrált központi elemévé vált.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a Takarékbank osztályzatát az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "BB"-re emelte, stabil kilátással. A Standard & Poor's megítélése szerint a takarékszövetkezeti csoport finanszírozási és likviditási profilja erősebb a magyar bankrendszer egészének átlagánál. A csoportszintű stratégia célja az elmúlt egy évben a takarékszövetkezeti szektor integrációjának erősítése, ezzel egy időben az információtechnológia, a vállalatirányítás, a hitelképesség, a kockázatkezelés és a marketing javítása volt, a Takarékbank felügyelete alatt - áll az S&P elemzésében.

Tükör a gazdaságról

A hitelminősítő szerint a Takarékbank javított osztályzatának stabil kilátása egyrészt tükrözi a javuló magyar gazdasági környezetet és a Takarékbank szorosabb integrációját a magyar takarékszövetkezeti szektoron belül, másrészt azt is, hogy a változatlanul nyomott hitelkereslet miatt korlátozottak a szektor üzleti kilátásai.

Emellett a Takarékban tevékenysége a piac egy adott szegmensére összpontosul, és a pénzintézet jövedelmezőségi kapacitása így gyengébb a szektorátlagnál, ezért a banknak a Standard & Poor's várakozása szerint kevesebb előnye származik majd a magyar gazdaság növekedési kilátásainak további javulásából, mint a magánbankoknak.

Jók a kilátások

A Takarékbank üzleti modellje ugyanakkor integráltabbá vált a takarékszövetkezeti szektor csoportszintű stratégiáján belül, a marketingtevékenység, a termékkínálat és az információtechnológiai rendszerek pedig harmonizálódtak, és a hitelminősítő szerint mindez erőteljesebb kockázatkezelést, jobb hatékonyságot és bővülő üzleti lehetőségeket eredményezhet.

A Standard & Poor's várakozása szerint ezek a tényezők a következő egy évben hozzájárulnak olyan csoportszintű pénzügyi és üzleti profil fenntartásához, amelyet a cég a jelenlegi osztályzattal összeegyeztethetőnek tart.

Felminősítés a horizonton?

A Takarékbank új besorolása egy fokozattal elmarad a Standard & Poor's által Magyarországra érvényben tartott, szintén stabil kilátású "BB plusz" szuverén adósosztályzattól.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt ezen a szinten - vagyis a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással - tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A mérleg azonban javult az elmúlt egy évben: a Fitch és a Moody's az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását, a Standard & Poor's pedig felminősítette - ugyanakkor egyelőre stabil kilátással tartja nyilván - a magyar államadós-besorolást.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint jövőre legalább két hitelminősítő visszaemelheti a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fenntartható-e a bankok erős profitabilitása? »