Deflációba csúszunk?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint zéró körüli, esetleg attól negatív vagy pozitív irányban minimálisan eltérő lehetett az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban.

A londoni elemzői közösség a keddi adatismertetés előtt mínusz 0,1 és plusz 0,1 százalék közötti prognózisokat adott az októberi tizenkét havi inflációra; a konszenzusos londoni előrejelzési átlag zéró százalék. A zéró körüli októberi inflációs előrejelzések is azonban érdemi gyorsulást valószínűsítenek, ugyanis szeptemberben 0,4 százalékkal - az akkori várakozásoknál sokkal nagyobb mértékben - csökkent az éves összevetésű fogyasztói árindex Magyarországon.

Októberben indult el a gyorsulás

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfői előrejelzésükben 0,1 százalékos éves inflációt jósoltak októberre, annak ellenére, hogy számításaik szerint az üzemanyagárak 1,7 százalékkal csökkentek havi összevetésben a múlt hónapban.

A ház várakozása szerint a múlt havi lesz az első abból a három nagymértékű szekvenciális inflációs gyorsulásból, amelyek együttesen decemberre valószínűleg zéró környékére csökkentik a magyar jegybanki reálkamatot. A Morgan Stanley elemzői decemberre már 1,3 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak.

Kilátásban van az alapkamat csökkentése

A cég londoni szakértői hangsúlyozták hétfői előrejelzésükben, hogy az MNB már a negatív reálkamatra készíti fel a piacot, és az inflációs gyorsulást a piaci szereplők körében széleskörű várakozás előzi meg, így valószínűsíthetően nem okoz majd nagy meglepetést.

A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB az ellenkező értelmű hivatalos nyilatkozatok ellenére is fontolóra veheti az alapkamat további csökkentését. A ház hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti várakozása.

Lépni fog az MNB

Ennél jóval egyértelműbb MNB-kamatcsökkentési várakozásokat fogalmaztak meg a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői. Hétfői előrejelzésükben továbbra is negatív, mínusz 0,1 százalékos éves összevetésű magyarországi inflációt valószínűsítettek októberre.

A szeptemberhez képest kevésbé meredek visszaesést a ház szerint elsősorban a hatósági árak okozhatták, ugyanis az áramdíjak tavaly októberben végrehajtott csökkentése a múlt hónapban igen erőteljes éves bázishatásként jelentkezhetett.

A JP Morgan londoni elemzői novemberben még nem várják az MNB 1,35 százalékos alapkamatának módosítását. Úgy vélekedtek ugyanakkor, hogy a monetáris tanács hajlamosabbá válhat a további kamatcsökkentések megfontolására, ha az EKB a mennyiségi enyhítési ciklus kiterjesztéséről dönt, és ha a magyar gazdaság növekedési üteme, vagy az infláció elmarad a várakozásoktól.

A cég szerint a forint erősödése is olyan tényező lehet, amely jelenlegi - vagyis az alapkamat hosszas tartására berendezkedő - pozíciójának újragondolására késztetheti az MNB-t. A JP Morgan londoni elemzőinek várakozása mindezek alapján az, hogy az MNB 2016 első negyedévében újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és alapkamatát 1 százalékra, vagy akár még alacsonyabbra csökkenti.

Pozitív inflációt vár a BofA

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai zéró inflációt jósoltak éves összevetésben októberre, és közölték, hogy novemberre már pozitív tizenkét havi inflációt várnak. Alapeseti előrejelzésük az, hogy ebben a környezetben az MNB 2016 végéig nem módosítja alapkamatát.

Ők is hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy ha a gazdasági növekedés vagy az infláció bármilyen további negatív meglepetést okoz, az valószínűleg újabb kamatcsökkentésekre készteti az MNB-t.

Nullára szavaz az RBS

A Royal Bank of Scotland londoni befektetési részlegének elemzői szintén zéró inflációt várnak tizenkét havi összevetésben októberre. Véleményük szerint az üzemanyagárak múlt havi csökkenése valamelyest ellentételezhette az élelmiszerkomponensben általuk valószínűsített felfelé ható inflációs nyomást, amely a gyengébb nyári terméshozamokból szűrődhetett át a fogyasztói árindexbe.

Az RBS londoni elemzői az MNB várható kamatpályájára hétfői inflációs előrejelzésükben nem tértek ki, közelmúltbeli elemzéseikben azonban szintén úgy vélekedtek, hogy bizonyos kondíciók teljesülése - mindenekelőtt az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának kiterjesztése, és a forint ezzel járó jelentősebb erősödése - esetén napirendre kerülhet az újabb MNB-kamatcsökkentés.

Osztja a véleményt a GS

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői is zéró éves inflációt várnak októberre. A szeptemberhez képest valószínűsített gyorsulás fő tényezője a GS elemzői szerint is a tavaly októberi közműdíj-csökkentés most belépő éves bázishatása. A ház szerint ugyanakkor az üzemanyagok múlt havi csökkenése és az általánosságban stabil forintárfolyam a múlt hónapban még valószínűleg elejét vette annak, hogy az éves infláció a pozitív tartományba emelkedjen.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megjelent az MNB 50 pontos javaslatcsomagja »