Akadozik a régiók felzárkózása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Lelassult a felzárkózási folyamat Közép- és Kelet-Európában, miután kimerültek az átmenet biztosította lehetőségek - mondta Boris Vujcic horvát jegybankelnök a Horvát Nemzeti Bank (HNB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös konferenciáján kedden Dubrovnikban.

Reformkényszer

Vujcic szerint a folyamat gyorsításához összetett strukturális reformok szükségesek. Christine Lagarde, az IMF vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy egy országban növekedésnek induljon a gazdaság, jól kell kormányozni, harcolni kell a korrupció ellen.

"Szükség van az átláthatóságra, a hatalom egyensúlyára és az intézmények teljesítőképességére" - hangsúlyozta. Mint mondta: az intézményeknek mélyen be kell ágyazódniuk a társadalomba és a gazdaságba, mert ezen alapszik a jó kormányzás. Azok az országok, akik túlvannak a felzárkózáson, meg kell erősítsék intézményrendszereiket.

Lagarde kiemelte, hogy egyes országok kapacitása attól függ, hogy mennyire áll ellen a közvélemény. Rámutatott, hogy a keddi konferencián is erre a kérdésre fektették a hangsúlyt.

"Amennyiben véghez akarjuk vinni a reformokat, arról tájékoztatni kell az embereket" - mondta, majd hozzáfűzte: ha az emberek megértik, miért jók számukra a reformok, támogatni fogják azokat.

Feszültségek

Poul Thomsen, az IMF európai ügyekben illetékes igazgatója kijelentette: a feltörekvő Európának számos gazdasági feszültséggel kellett szembenéznie, ami fenyegetést jelent az elmúlt évtizedben elért politikai eredményekre.

Közép- és Kelet-Európában a gazdaság teljesítőképessége a felére csökkent az elmúlt tíz évben a szakképzett munkaerő kiáramlása miatt - vélekedett. A régióban vannak olyan országok, amelyek még mindig megkérdőjelezik az európai integráció előnyeit - jelentette ki.

Mint mondta: Európa egy évtizede küzd a válsággal, miközben a felzárkózás a nyugati országok és a keleti periféria között lassult vagy megállt. Ezért merül fel egyes országokban a kérdés a fájdalmas gazdasági és politikai reformok érvényességét illetően. A tanácskozáson harminc ország jegybankelnöke és pénzügyminisztere, valamint az IMF számos munkatársa vett részt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés