Hova költöznél, ha nyernél a lottón?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha nyerne 1 milliárd forintot, például az ötöslottón, ahol közelít efelé a főnyeremény. Közel ötöd részük biztosan külföldön kezdene új életet - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb, csaknem 2000 válaszadó véleményét összegző online felméréséből.

Az Otthontérkép Csoport legfrissebb, közel kétezer főt felölelő online kutatásában azt a kérdést tette fel, hogy lakhatási szempontból mihez kezdenének, ha nyernének 1 milliárd forintot. A kérdőívet kitöltők 47 százaléka budapesti, 12 százaléka közép-magyarországi, 8 százaléka nyugat-dunántúli lakos, 33 százaléka pedig az ország többi részén él.

Költöznénk

A válaszadók 42,4 százaléka véli úgy, hogy mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, ha hirtelen ekkora összeggel gyarapodna a családi kasszája. 36,7 százalék valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 20,9 százalék egyáltalán nem költözne.

A kérdőív kitöltésében részt vállalók 16,3 százaléka mindenképpen külföldön vásárolna új otthont, 66,3 százalék a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például egy nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17,4 százalék szeretne mindenképpen itthon ingatlant vásárolni.

A külföldre költözők preferenciája országok tekintetében széles skálát mutat. Értelemszerűen többen választanák Ausztriát, feltehetően annak közelsége miatt, de népszerű a mediterrán térség is, úgymint Olaszország és Spanyolország. Sokak kedvence még Svájc, a Skandináv országok, Anglia és az USA is. A külföldre költözni vágyók 43 százaléka egy kisvárosban vagy egy faluban vetné meg a lábát, 30 százalék választana egy nagyvárost vagy egy fővárost. A többiek inkább tengerpartra, egy erdei házra, saját farmra, esetleg saját szigetre költöznének.

Budapest vagy Balaton?

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának nagyrészt Budapestet (30%), az agglomerációt (13%) és a Balaton környékét (29%) részesítenék előnyben. 8 százalék vágyna a hegyekbe, ugyanennyien az osztrák határ mellé, 7 százalék pedig valamely más vidéki településre. E válaszadók 40,8 százaléka egy nagyvárosba szeretne költözni, 38,2 százalék pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (13,7%) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

„Kettős mozgást figyelhetünk meg, amit most ezek a számok is alátámasztanak: egyrészt – nyilván a több munka-és szórakozási lehetőség, a többféle szolgáltatások miatt – még mindig sokan jönnének a fővárosba, másrészt viszont a fővárosiak közül is sokan választanának egy kisvárost vagy üdülőkörzetet a nyugalmasabb élet, a tisztább levegő reményében, ráadásul még olcsóbban is megúszhatják mindezt a fennálló árkülönbségek miatt. „– mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

A szakértő szerint mindkét trend fontos információ az ingatlanfejlesztők számára, akik egy-egy régió, megye, város lakóinak vásárlóerejét, demográfiai adatait és az országon belüli vándorlást is figyelik, amikor beruházást terveznek.

Wellness és biztonság

Mester Nándor hozzáfűzte: a két évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest többen képzelik el az életüket egy önálló családi házban. Most a kérdőívet kitöltők 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben egy családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást.

Ugyanakkor az exkluzív igény is magasnak mondható, mert 14 százalék egy villára vágyna, míg ugyanennyien egy „normális” lakásra, kicsit jobb környéken a mostanihoz képest, 12 százalék pedig kifejezetten luxusingatlant választana. A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzívházat, a loft lakást, a vízparti házat és a rönkházat is és jónéhányan építenének egy helikopterleszállót is.

Felszereltség szempontjából a legtöbben a kikapcsolódást biztosító dolgokra áldoznának, így például wellness-részlegre, kicsivel kevesebben (40%) fordítanának nagyobb figyelmet a biztonsági rendszerre, míg 38% tartózkodna a felesleges költekezéstől. 28% inkább az alapanyagok és felszerelések minőségére helyezné a hangsúlyt, míg közel ugyanennyien egy saját borospincét képzelnének el otthonukban. A szerteágazó igények között több esetben felmerül még az okosotthon kialakítása és egy saját műhely megépítése is.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Aki okosan ad ki, az most aztán kaszál »

4IG 3500 (-1,13 ) ESTMEDIA 127 (1,60 ) MOL 2606 (-0,31 ) NUTEX 38 (-7,32 ) OPUS 700 (0,14 ) OTP 9940 (-1,39 ) OTT1 270 (-2,17 ) PANNERGY 664 (-0,90 ) RICHTER 5050 (0,70 ) SET Group 255 (1,19 ) ZWACK 17700 (-0,28 )