Hozzászoktunk a terrorhoz?

A barcelonai merénylet immár a nyolcadik teherautós terrorcselekmény volt Európában az elmúlt 3 évben. És akkor még csupán az elkövetés egyik módszeréről beszéltünk. A terrorizmus újabban a mindennapok része az öreg kontinensen. Ön szerint hozzá lehet szokni a terror fenyegetéshez vagy ebbe egyszerűen nem lehet belefásulni? Szavazzon!

Már megszoktuk a terrort Nem meglepő módon, a felmérések is azt mutatják, hogy lassan megszokjuk a terror fenyegetést. Amit egyébként a turisztikai statisztikák is alátámasztanak. A három évvel ezelőtti megtorpanást követően, ma már nem érezhető a mediterrán forgalomban a tengerparti sétányokon fenyegető kockázat. És a divatos fővárosok sem veszítettek emiatt vonzerejükből. A terror beépült a mindennapjainkba. Emiatt nem halasztanak el utazást azok, akik megengedhetik maguknak a nyaralás luxusát. Hasonló folyamatnak lehetünk tanúi, mint amit a múlt század hetvenes éveiben lehetett tapasztalni, amikor gombamód elszaporodtak a terrorista szervezetek Nyugat-Európában. A német RAF, az ír IRA, vagy az olasz Vörös Brigárok léte és tevékenysége egy hosszú évtizeden át az európai hétköznapok természetes velejárójának számított. Végül teljes érdektelenségbe fulladtak.

Terrort nem lehet megszokni A terror fenyegetettségbe nem lehet belefásulni. Fényesen bizonyítják ezt az egyéni reakciók. Hol egy ismeretlen hajléktalan, mint Manchesterben, hol egy ünnepelt futball sztár, mint Barcelonában, kerekedik felül a pánikon, s menti a sérült embereket, addig is, amíg a professzionális katasztrófa elhárító szolgálatok munkatársai a helyszínre érkeznek. Szó sincs tehát arról, hogy a terrorizmus már nem éri el az ingerküszöbünket. És ennek az utazási statisztikák sem mondanak ellent. Egyszerűen arról van szó, hogy a kontinens nagyvárosaiban éppúgy fenyegetnek minket a terroristák, mint a felkapott nyaralóhelyeken. A nyári utazások lemondása tehát nem jelentene védelmet. És tetten érhető egy olyan européer reakció is, hogy nem hagyjuk veszni a kultúránkat, a szokásainkat, nem zárkózunk a házainkba, mert azzal a terroristák máris célt érnének. És éppen ez lenne a legfenyegetőbb szcenárió.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jó a hangulat Európában »

ALTERA 790 (-0,63 ) ANY 1410 (0,71 ) APPENINN 606 (1,00 ) CIGPANNONIA 417 (0,12 ) ESTMEDIA 127 (-0,78 ) FHB 579 (1,94 ) FUTURAQUA 58 (2,48 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2588 (0,23 ) MTELEKOM 410 (0,37 ) NORDTELEKOM 43 (0,94 ) OPUS 699 (-0,14 ) OTP 9930 (0,81 ) OTT1 278 (2,21 ) RICHTER 5085 (0,39 ) SET Group 252 (-0,40 ) WABERERS 3400 (-1,16 )