Hozzászoktunk a terrorhoz?

A barcelonai merénylet immár a nyolcadik teherautós terrorcselekmény volt Európában az elmúlt 3 évben. És akkor még csupán az elkövetés egyik módszeréről beszéltünk. A terrorizmus újabban a mindennapok része az öreg kontinensen. Ön szerint hozzá lehet szokni a terror fenyegetéshez vagy ebbe egyszerűen nem lehet belefásulni? Szavazzon!

Már megszoktuk a terrort Nem meglepő módon, a felmérések is azt mutatják, hogy lassan megszokjuk a terror fenyegetést. Amit egyébként a turisztikai statisztikák is alátámasztanak. A három évvel ezelőtti megtorpanást követően, ma már nem érezhető a mediterrán forgalomban a tengerparti sétányokon fenyegető kockázat. És a divatos fővárosok sem veszítettek emiatt vonzerejükből. A terror beépült a mindennapjainkba. Emiatt nem halasztanak el utazást azok, akik megengedhetik maguknak a nyaralás luxusát. Hasonló folyamatnak lehetünk tanúi, mint amit a múlt század hetvenes éveiben lehetett tapasztalni, amikor gombamód elszaporodtak a terrorista szervezetek Nyugat-Európában. A német RAF, az ír IRA, vagy az olasz Vörös Brigárok léte és tevékenysége egy hosszú évtizeden át az európai hétköznapok természetes velejárójának számított. Végül teljes érdektelenségbe fulladtak.

Terrort nem lehet megszokni A terror fenyegetettségbe nem lehet belefásulni. Fényesen bizonyítják ezt az egyéni reakciók. Hol egy ismeretlen hajléktalan, mint Manchesterben, hol egy ünnepelt futball sztár, mint Barcelonában, kerekedik felül a pánikon, s menti a sérült embereket, addig is, amíg a professzionális katasztrófa elhárító szolgálatok munkatársai a helyszínre érkeznek. Szó sincs tehát arról, hogy a terrorizmus már nem éri el az ingerküszöbünket. És ennek az utazási statisztikák sem mondanak ellent. Egyszerűen arról van szó, hogy a kontinens nagyvárosaiban éppúgy fenyegetnek minket a terroristák, mint a felkapott nyaralóhelyeken. A nyári utazások lemondása tehát nem jelentene védelmet. És tetten érhető egy olyan européer reakció is, hogy nem hagyjuk veszni a kultúránkat, a szokásainkat, nem zárkózunk a házainkba, mert azzal a terroristák máris célt érnének. És éppen ez lenne a legfenyegetőbb szcenárió.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vegyes hangulat uralkodik Európában »