Ideje odatenni magunkban megújuló energiában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyarországi energiaellátás biztonsága érdekében nem csak a fosszilis energiaforrások és útvonalak diverzifikálására, de minél több helyi megoldás alkalmazására, innovatív és fenntartható technológia bevezetésére van szükség - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy környezeti fenntarthatósággal foglalkozó üzleti fórum megnyitóján hétfőn, Budapesten.

Van mit tanulni

Szabó László kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Magyarország már az elmúlt évben teljesítette a 2020-ra ígért vállalásait, miszerint az energiatermelés 15 százalékát megújuló energiaforrások fedezik, mindazonáltal "van mit tanulni", mivel a hosszú távú cél a részarány 50 százalékra emelése.

Meglátása szerint immáron elavult az az elképzelés, hogy kizárólag az állam biztosítsa központilag az energiát, ehelyett minél több megújuló erőforrásra támaszkodó megoldásra - napelemre, szélerőműre, geotermikus energiára - van szükség, hogy rugalmasabbá váljon a rendszer.

Öt északi ország

A különböző technológiák - így például a rendezvényen résztvevő öt északi ország vállalati tapasztalatainak - megosztása, azok alkalmazása újabb lépés lehet a fenntartható energiaellátás felé - mondta az államtitkár.

Szabó László a nemzetközi együttműködések példájaként említette azt a hat skandináv vállalatot, amelyekkel a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött, valamint azt, hogy dán cégek 14 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, a finn Nokia az ország legnagyobb kutatási-fejlesztési és innovációs központját működteti 1900 alkalmazottal Budapesten, minden harmadik mobiltelefon-előfizetés a norvég Telenorhoz köthető, az izlandi Mannvit pedig budapesti irodája révén az itteni geotermikus fejlesztések egyik meghatározó szereplője.

Előtérben a zöld

Elsbeth Tronstad norvég külügyi államtitkár többek között a rendezvényen megjelent északi országok és Magyarország közötti eredményes kétoldalú kapcsolatokra hívta fel a figyelmet. Beszédében egyúttal rámutatott a norvég alapok meghatározó szerepére a zöld energiával kapcsolatos projektekben, csak a most záruló ciklusban 40 millió eurót különítettek el az energiahatékonysággal, a megújuló energiaforrásokkal, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással és a zöld innovációval kapcsolatos projektekre.

A zöld iparág innovációs programja és 37 egyedi projektje megtekinthető volt a rendezvényen. Idén először szervezték meg a Nordic Green Light elnevezésű fenntarthatósági üzleti fórumot a "zöld" szempontokat előtérbe helyező magyar vállalatok nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért és a zöldgazdaság-fejlesztésben és okos megoldásokban érdekelt magyar települési önkormányzatok zöld szemléletben rejlő lehetőségeinek bővítéséért. A rendezvényen 15 települési önkormányzat, 80 magyar és 20 skandináv vállalat vesz részt, a szervezők tájékoztatása szerint mintegy 250 üzleti tárgyalás van folyamatban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatódik a napenergia térnyerése »