Idén az OTP-é a Zöld béka, de még van teendője

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Deloitte tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Zöld Béka-díjat, vagyis a Közép-Európai Fenntarthatósági Jelentés Díjat. Az elismerést idén 13 országban ítélik oda a legjobb fenntarthatósági jelentést készítő cégeknek. Az OTP Bank az idei magyar nyertes, míg a Grundfos Hungary, egyedi jelentésének köszönhetően, az "Innovatív formai megoldásért" különdíjat kapta - tudtuk meg a cégtől.

A vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását másfél évtizede kezdte el a Deloitte. A Zöld Béka-díj 15 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája is.

„A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadás kiemelt helyet foglal el a Deloitte által kínált globális és lokális szolgáltatások között, így idén a Zöld Béka-díjat nem csak közép-európai, hanem országos szinten is kiosztottuk. Az OTP Bank díjazott jelentése így automatikusan részt vesz a regionális szintű értékelésben is, miként a különdíjjal jutalmazott Grundfos Hungary-é is” – mondta Barsi Orsolya, a Deloitte Fenntarthatóság és Klímaváltozás csapatának vezetője.

Több szempontot is figyelembe vettek

Az elbírálás során a független zsűri magát a fenntarthatósági jelentést értékelte forma és adattartalom szempontjából. Az idei zsűri tagjai voltak: Csete Mária, a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének vezetője; Márta Irén, a BCSD Hungary igazgatója és Szigeti Péter, a Professional Publishing Hungary tartalomfejlesztési vezetője, a Kreatív volt főszerkesztője. Az elbírálási követelményeknek különösen egy 2017-től életbe lépő európai uniós rendelkezés tükrében van komoly jelentőségük, amely elő fogja írni a legnagyobb uniós cégek számára, hogy nem pénzügyi jelentéseket készítsenek.

Az OTP Bank Zöld Béka-díjjal jutalmazott anyaga maradéktalanul megfelel a 2017-től aktuális követelményeknek: a legfrissebb Global Reporting Initiative (GRI 4) irányelvek alapján készült, külső személy által hitelesített dokumentumról van szó. Az értékelés során az is sokat nyomott a latban, hogy tömören, olvashatóan, informatívan és közérthetően foglalta össze a releváns információkat. A jelentés az összes lényeges témát érinti, beleértve a társaság gazdasági, környezeti és társadalmi hatásait, kitérve az érdekelt felekre gyakorolt hatásra is.

Őket is díjazták
A Grundfos Hungary egyedi, háromdimenziós jelentésével érdemelte ki az „Innovatív formai megoldásért” járó különdíjat. Dicséretes, hogy egyre több cég üzleti modelljében foglal el kiemelt helyet a fenntarthatósági jelentés készítése, a két díjazotton kívül a zsűri külön méltatta a korábbi győztes MOL Csoport és Magyar Telekom pályázatait, illetve a Magyar Villamos Művek, a Tesco és a Telenor jelentéseit is.

El kéne felejteni a papírhegyeket

A Deloitte szakértője egyúttal felhívja a figyelmet, hogy 2016-ra – a vállalatok egyre szélesebb körű, fenntarthatósághoz kapcsolódó tevékenységeik mellett – a jelentések formája egy több száz nyomtatott oldalból álló dokumentum helyett a digitális technológiai megoldások irányába mozdult el, az interneten történő közzététel mellett, mobil applikációk, infografikák és animációk is készülnek a jelentések részeként.

Barsi Orsolya kiemelte: „Az OTP Bank remek infografikákkal illusztrálta az idei Zöld Béka-díjas anyagát, ezen túl kreatív és felhasználóbarát megoldásokkal, például microsite-okkal tett elérhetővé további információkat. Az érdeklődők, ügyfelek, befektetők és más érdekelt csoportok, így könnyebben, célzottabban tudnak eligazodni az adatok között, ami azért fontos, mert meglátásunk szerint a nem pénzügyi jelentések készítése számos előnnyel jár a vállalkozások számára. Erősíti a befektetők bizalmát, átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat, továbbá segíthet az új üzleti lehetőségek felkutatásában is. Egy jó jelentés nem csak pillanatképet ad egy felelős vállalat szerepvállalásáról, de víziót és stratégiai cselekvési irányokat fogalmaz meg a jövőre nézve.”

Ezt olvasta már?

Rekordot döntöttek a régió technológiai vállalatai »