Idén sem hozza meg a szigorú monetáris politikát az infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az elemzők várakozásának megfelelően viszonylag nagyot lendült az infláció áprilisban, amiben legnagyobb szerepet a világpiaci olajárak emelkedése játszotta az üzemanyagok árának alakulásán keresztül. Az elemzők szerint a fogyasztói áremelkedés üteme az év során tovább gyorsulhat, de idén nem éri el azt a szintet, amely kiváltaná a monetáris politika szigorítását.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a fogyasztói árak a márciusi 2,0 százalékot követően áprilisban átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt a márciusi 2,5 százalék után.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ezt várták az elemzők

Jobbágy Sándor, a CIB Bank szakértője a piaci várakozásoknak megfelelőnek nevezte az áprilisi inflációs adatot.

Hozzáfűzte, hogy az infláció trendjében a béremelkedések hatása továbbra is a vártnál lassabban jelenik meg, elsősorban a lakáspiacon jelentkező kereslet miatt. A folytatódó béremelkedés azonban továbbra is felfelé mutató kockázatot okoz, ahogy a nemzetközi olajárak alakulása is.

A CIB szakértői a nyári hónapokban kissé tovább emelkedő, de továbbra is 3 százalék alatti áremelkedést várnak. Az éves átlagos infláció előrejelzésük szerint a tavalyi 2,4 százalék közelében alakulhat.

A 3 százalékos jegybanki inflációs célszint tartós átlépése idén még nem valószínű és hosszabb ideig sem várható, így monetáris szigorítást sem prognosztizálnak. A bank elemzői szerint azonban nem-konvencionális MNB-intézkedések, illetve a monetáris politikai eszköztár változása a továbbiakban is napirendre kerülhet.

Mérsékelten erősödik az inflációs nyomás

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: hosszabb idő után jelentősebb gyorsulást mutatott az infláció áprilisban, ám az adat összhangban van a piaci várakozásokkal. Az infláció megugrását - az olajpiacon megfigyelt mozgással összhangban - elsősorban az üzemanyagok drágulása okozta.

Az ING elemzőinek várakozása szerint a következő hónapokban főként az üzemanyagárak emelkedése következtében mérsékelten tovább erősödhet az inflációs nyomás. 2018 egészét tekintve átlagosan 2,5 százalékos inflációt prognosztizálnak. Az év végére 2,8 százalék közelében alakulhat az átlagos árszínvonal emelkedése.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője elmondta, az importált infláció továbbra is alacsony, ugyanakkor a magyarországi bérek emelkedése, a fogyasztás bővülése felfelé hajtja majd az inflációt. Mérsékelt gyorsulásra számít, a mostani kilátások alapján júniusban az éves infláció elérheti a 2,5 százalékot, az év végére pedig a 3 százalékot.

2,4 lehet az átlag

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint legkorábban 2018 végén vagy 2019 elején érheti el a 3 százalékos inflációs célt a pénzromlás üteme. Az idei egész évre 2,4 százalékos átlagos inflációt becsülnek az Erste szakértői.

Ha az olaj világpiaci ára tartósan magasan ragad és az begyűrűzik az üzemanyagárakba, akkor a mostani becslésnél magasabb lehet az idei infláció. Azonban valószínűleg ez sem nem fogja a Magyar Nemzeti Bankot kimozdítani a jelenlegi álláspontjáról, legkorábban 2019 második felében kezdhetnek emelkedni a bankközi kamatok - fejtette ki.

Az alacsony bázis is közrejátszott

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint az infláció áprilisi felszökését elsősorban az okozta, hogy egy évvel ezelőtt éppen csökkentek, míg most emelkedtek az üzemanyagárak, így az alacsonyabb bázishoz képest magasabb volt az üzemanyagok áremelkedési üteme.

A továbbra is gyenge árnyomásra utal, hogy az éves maginfláció 2,4 százalékra csökkent és 0,2 százalékos volt a havi indexe. Az igen dinamikus bérnövekedés továbbra sem jelenik meg az árakban - fűzte hozzá.

A következő hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt gyorsulhat az infláció, így az év közepére átmenetileg elérheti a 3 százalékos inflációs célt. Az év végére az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,5 százalékos inflációra számítanak a Takarékbank elemzői. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció azonban nagyobb gyorsulást is mutathat.

Az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a monetáris tanács nem-konvencionális eszközök alkalmazásával tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat a Takarékbank elemzője szerint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zuhan mint a kő a magyar gazdaság »