Idő előtt törlesztettünk az IMF-nek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Kecskeméten.

A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette - mondta a miniszter. Matolcsy György szerint az idő előtti törlesztés "a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot, és az ország erejét mutató lépés". A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Az IMF-fel Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű készenlétihitel-megállapodást kötött 2008. november 6-án, amelyből összesen 7,6 milliárd SDR-t (8,8 milliárd euró) hívott le 2009 szeptemberéig. Ezzel párhuzamosan született meg az Európai Unióval egy kétéves lehívási időtartamú, 6,5 milliárd eurós folyó fizetési mérleget támogató hitelmegállapodás, amelyből ténylegesen 5,5 milliárd eurót hívott le Magyarország.

A mostani, határidő előtti törlesztést a miniszter szavai szerint az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár.

Az elsősorban lakossági értékesítésre szánt, de bel- és külföldi intézményi befektetők számára is elérhető hároméves futamidejű, az uniós inflációhoz kötött kamatozású devizakötvény értékesítését november 20-án kezdték meg, eredetileg 200 millió euró értékben hirdették meg, majd a nagy kereslet miatt többször felemelték a keretet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kamatmentes hitel megfizethetetlen áron? »