Igencsak rossz év vár Svájc gazdaságára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem változtatott jövő évi gazdasági előrejelzésén a svájci kormány, amely továbbra is arra számít, hogy a kereskedelmi feszültségek és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.

A gazdasági államtitkárság (SECO) csütörtökön kiadott, szokásos negyedévenkénti előrejelzése szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 1,7 százalékkal bővülhet jövőre, és csak 2021-től várható egy fokozatos fellendülés, mivel az exportvezérelt svájci gazdaságot érzékenyen érinti az euróövezet gazdaságának lassabb növekedése. Az idei növekedés várható mértékét viszont 0,1 százalékponttal, 0,9 százalékra emelték a SECO elemzői. Az erősebb jövő évi növekedést kizárólag sporteseményeknek tulajdonítja a kormány.

Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság. Ha a várakozásokkal összhangban alakulnak a tényadatok, a svájci gazdaságnak a mostani lesz a legrosszabb éve 2012 óta, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek. A SECO ugyanakkor rontotta az inflációs prognózist: az eddig várt 0,5 százalék helyett immár csak 0,4 százalékos inflációval számolnak az idei évre, a 2020-ra várható ütemet pedig 0,1 százalékra húzták le a szeptemberben előrejelzett 0,4 százalékról.

A svájci jegybank inflációs célszáma rugalmasabb más központi bankokhoz képest: az SNB-nek annyi a célja, hogy 2 százalék alatt tartsa a pénzromlás ütemét, míg például az Európai Központi Bank vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2 százalék körül akarja tartani az éves inflációt. "Összességében 2019 egy gyenge év volt, és arra számítunk, hogy 2020 ugyancsak nyomott lesz" - mondta Ronald Indergand, a SECO rövid távú gazdasági elemzésekért felelős vezetője, hozzátéve, hogy a kereskedelmi vitákból fakadó kockázatok továbbra is nagyok, jóllehet valamelyest csillapodott a helyzet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »