-->

Így adózunk jövőre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kormány kedden terjeszti be az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket. A főbb változásokat Varga Mihály ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón.

A személyi-jövedelemadó (szja) és társasági adó (tao) rendszerének alapjai maradnak. Előbbinél a családoknak szóló kedvezmények köre bővül. A különadók mérsékléséről sincs szó, sőt, kiterjesztik a távközlési különadót. Mindemellett az áfacsalások visszaszorítására, a foglalkoztatás és a növekedés támogatására vonatkozóan tartalmaz régi/új elemeket a csomag, bővül továbbá a cégek által támogatható tevékenységek köre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szja: adókedvezmény a friss házasoknak

A kormány célja továbbra is az, hogy még ebben a ciklusban bevezessék az egy számjegyű szja-kulcsot. Erre azonban 2015-ben még nincs lehetőség, a jövő évben a növekedés ösztönzése a cél – mondta el a miniszter. A családi kedvezmények köre ugyanakkor tovább bővül.

A jövő évtől adókedvezménnyel ösztönöznék a házasságkötést, a fiatal párok (korhatár nélkül, amennyiben legalább a házaspár egyik felének ez az első házassága) havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben. Fokozatosan, négy év alatt a jelenlegi havi 10 ezer forintról megduplázzák továbbá a második gyermek után járó adókedvezményt. Hozzátették továbbá, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében 2016-19 között több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény. Jövőre ennek megalapozása történik majd.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az összes családi adókedvezmény révén az idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál – hangzott el a tájékoztatón.

Kedvezményes áfa a nagytestű állatok húsára

Nem változik jövőre a vállalkozások adózása sem, de hosszú távon a kormány szándéka az egykulcsos társasági adókulcs elérése - ismertette Varga Mihály. Egyelőre marad tehát a 10, illetve 19 százalékos tao-kulcs, előbbi az 500 millió forint alatti árbevételű cégekre vonatkozik.

Hasonlóképp marad az általános forgalmi adó kulcsa, de a sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája. A termelőknek és feldolgozóknak fizetett áfa csökken e lépések keretében. Mindezzel együtt bíznak abban, hogy ez a fogyasztói árakban is megmutatkozik majd.

 

Még több különadó

A miniszter közlése szerint a különadók - így a bankadó és a reklámadó - maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is.

Szerepel az USA-listán a NAV elnöke?

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva a tájékoztatón elmondta, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nincs azok között, akiknek beutazását megtiltotta az Egyesült Államok. A miniszter a tájékoztatón úgy fogalmazott: minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információ el kell, hogy jusson hozzá, ilyen információt pedig nem kapott. Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben. "Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél" - tette hozzá Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte ugyanakkor, hogy valamilyen formában indokolt, hogy a bankokat az aktívabb hitelezési tevékenységre ösztönözzék. Így a kormány hosszabb távú elképzelése szerint a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését, a magasabb beruházások érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy erre 2015-ben még nem lesz lehetőség.

Adókedvezmény a felsőoktatás támogatásáért

Folytatódnak, illetve bővülnek a foglalkoztatást ösztönző programok. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében jövőre már a részmunkaidőben foglalkoztatottakra is lehet érvényesíteni a kedvezményt bruttó 100 ezer forintig. Hasonlóképp megy tovább a gyed extra.

A társasági adóalapból levonható támogatások között pedig a látványcsapatsportok mellett megjelenik a felsőoktatás is.

 

…..

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szja-kedvezmények kiszámításában segít a NAV »

4IG 631 (-0,47 ) AKKO Invest 393 (0,77 ) ALTEO 900 (0,67 ) BIF 243 (-2,41 ) CIGPANNONIA 370 (2,21 ) DELTA 77 (-1,53 ) Duna House 324 (2,53 ) EHEP 1490 (1,71 ) GSPARK 3450 (0,29 ) Gloster 2905 (-2,97 ) MASTERPLAST 1230 (-2,77 ) MOL 2028 (0,80 ) MTELEKOM 374 (0,13 ) NORDTELEKOM 24 (0,43 ) NUTEX 24 (-1,05 ) OPUS 219 (0,92 ) ORMESTER 1570 (-0,63 ) OTP 11730 (-0,51 ) RICHTER 7000 (-0,28 ) WABERERS 1080 (1,41 )