-->

Így állunk az államadóssággal

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A központi költségvetés adóssága július végéig 476,1 milliárd forinttal nőtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás idei első hét havi összegzésében.

Elég a kibocsátás

A kedvező piaci helyzetben megvalósított nettó forintkibocsátás 1165,3 milliárd forintot tett ki. Ez a tétel a költségvetés éves hiányát és részben a lejáró devizaadósságot finanszírozza.

Csökkentette az államadósságot a nettó 288,5 milliárd forint értékű devizatörlesztés, és 119,2 milliárd forinttal a forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett erősödése. Szintén csökkentő hatású tényező volt a deviza-keresztárfolyamok változása, ami az állam partnerkockázatát csökkentő mark-to-market betétállományokat mérsékelte 281,5 milliárd forinttal.

Csökkenő devizaadósság

A központi költségvetés devizaadóssága július végéig 407,8 milliárd forinttal 5848,7 milliárd forintra csökkent az elmúlt év végéhez képest. A devizaadósság részaránya a 2016. év végi 24,6 százalékos szintről 22,6 százalékra csökkent a teljes adósságon belül.

A költségvetés forintadóssága július végéig 1165,3 milliárd forinttal nőtt, és 19 596,2 milliárd forintot ért el, amivel a forintrész aránya elérte a teljes államadósság 75,6 százalékát a decemberi 72,5 százalékkal szemben.

Július végén a lakossági állampapírok állománya 6358,6 milliárd forintot tett ki, ami 1290,6 milliárd forint növekedés tavaly december vége óta.

A külföldi befektetők állampapír-állománya júliusban 31,9 milliárd forinttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A külföldiek kezében lévő állomány 99,4 százaléka, 3353,3 milliárd forint államkötvény és 0,6 százaléka, 21,3 milliárd forint diszkontkincstárjegy. A külföldiek kezén lévő állomány átlagos hátralévő futamideje júliusban nem változott, a hónap végén 5,7 év volt.

Panda-kötvényt is kiadtunk

Az NGM emlékeztetett, hogy július 27-én Magyarország idén első ízben nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre egymilliárd jüan (127,4 millió euró) értékben Pekingben. A kínai belső piacon kibocsátott Panda-kötvény kibocsátásának főszervezője a Bank of China és a HSBC Bank (China) volt. Ezzel Magyarország az első külföldi kibocsátó, amelynek mindkettő, a belső (Panda) és a külső (hongkongi) piacon kibocsátott jüankötvénye is van.

A deviza-keresztárfolyamok változása 281,5 milliárd forinttal csökkentették az állam partnerkockázatát csökkentő mark-to-market betétállományokat az amerikai dollár és a svájci frank árfolyamán erősödése következtében az euróval szemben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Bulgária: 3,9 % államháztartási hiány »