Így enyhít a kockázaton a jegybank - készülhetnek a bankok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az 5 milliárd forintnál nagyobb problémás projekthitel állományra rendszerkockázati tőkepuffert vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2017-től - az erről szóló közlemény szerdán jelent meg a jegybank honlapján. Amennyiben a hitelintézetek 2017. január 1-jéig kitisztítják a portfoliójukat, akkor mentesülhetnek a többlet-tőkekövetelmény képzésének kötelezettségétől.

A problémás projekthitelek tartósan magas állománya és aránya, valamint koncentrációja kiemelt stabilitási kockázattal terheli a pénzügyi rendszert. Ez a több mint 700 milliárd forintot kitevő állomány egyrészt nem várt további veszteségek forrását képezheti, másrészt korlátozhatja a bankrendszer hitelezési hajlandóságát, így mérsékelheti annak gazdasági növekedést támogató szerepét - áll a közleményben.

A nem teljesítő projekthitelek állománya a válság után jelentősen növekedett és az ebből eredő kockázatokat a folyamatos átstrukturálások sem tudták érdemben kezelni - indokolja az MNB az új eszköz bevezetését.

A tőkepuffer mértékét a jegybank egyedileg fogja meghatározni a jövő év utolsó negyedévében intézményenként a rendszerkockázatban képviselt súlyukkal arányosan. Mértéke a belföldi, kockázattal súlyozott teljes kitettség értékének legfeljebb 2 százaléka lesz és az 5 milliárd forintnál nagyobb problémás állományra vonatkozik majd. Az új követelmények kapcsán a jegybank egyeztetett az európai hatóságokkal és a piaci szereplőkkel is - írták.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A jegybank elfogadta a CIG helyreállítási tervét »