-->

Így fizetnek majd több adót a multik

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kedden tárgyalja a parlament azt a törvényjavaslatot, amely bezárhatja a kiskapukat a multik adóelkerülési gyakorlata előtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

Látják majd egymás adatait

A tárca tájékoztatása szerint a nagyvállalatok agresszív adótervezése, adóelkerülése uniós becslés szerint legalább évi 50-70 milliárd euróval károsítja a tagállamok költségvetését. A törvényjavaslat jelentéstételi kötelezettséget ír elő azokra a multinacionális vállalatcsoportokra, amelyek csoportszintű éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót.

A majd 60 országból érkező adatoknak köszönhetően - amelyek egyebek mellett tartalmazzák a munkavállalók számát, a bevételt, a nyereségadót, a globális szintű jövedelemallokációt - az adóhivatalok pontosan fel tudják mérni a szokásos piaci ár megállapításával, az adóalapcsökkentéssel és profitátcsoportosítással kapcsolatos kockázatokat - írták.

Mindenki profitálhat belőle

Az adatok cseréjével jelentősen nőhet a tagállamok adóbevétele is, megszűnhet a multik eddigi agresszív adótervezési gyakorlata - írta az NGM. A törvénytervezet elfogadását követően 60 országból beérkező adatokkal az adóhivatal kockázatelemzői még pontosabban ki tudják szűrni, melyik multicégnél pontosan mit érdemes vizsgálni.

A közlemény szerint eredményesek a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek és a transzferárakra vonatkozó ellenőrzések, az elmúlt két évben 1650 ellenőrzés fejeződött be, ezek mintegy 85 százaléka tárt fel hiányosságot, és több mint 81 milliárd forint nettó adókülönbözetet.

A jövőben a transzferárakkal trükközők nemcsak a hatékony ellenőrzéssel, hanem azzal is számolhatnak, hogy a megállapodásnak köszönhetően napra kész és pontos adatai lesznek a multicég minden egyes leányvállalatáról a NAV-nak - hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés