Így indul az augusztus a világgazdaságban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nagyobb nemzetgazdaságok beszerzésimenedzser-indexei nyújtanak majd lehetőséget az előttünk álló héten a harmadik negyedévi globális növekedési kilátások és inflációs trendek, valamint a jegybankok monetáris politikájában várható pályamódosítások felmérésére.

Fontos mutatókat közölnek

A második negyedévben a világgazdaság stabil növekedési lendületéről tanúskodtak a beszerzésimenedzser-indexek (BMI), a júliusi adatokból viszont már a harmadik negyedévre vonatkozóan is lehet majd következtetéseket levonni. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden teszi közzé feldolgozóipari, csütörtökön pedig szolgáltatóipari BMI mutatóit.

Az Egyesült Államokban a Markit BMI adatai mellett az ISM beszerzésimenedzser-indexe, a nem mezőgazdasági ágazatokban a foglalkoztatottak számának júniusi növekedése, valamint a lakáseladások alakulása is jó alapanyagként szolgál majd annak megítélésére, milyen ütemben kezdi meg a Fed a kötvényállomány beígért leépítését a mérlegében és mennyire meredek monetáris szigorítási pályát kíván lefektetni maga elé.

A jegybankok is figyelnek

A héten csütörtökön ül össze a Bank of England monetáris politikai tanácsa és teszi közzé gazdasági helyzetelemzését és prognózisát. A brit gazdaság év eleji gyenge teljesítménye és főleg romló kilátásai miatt nem tűnik túl valószínűnek, hogy egyhamar kamatemelés mellett döntene a jegybank. A júliusi BMI adatokból nagy vonalakban már fel lehet majd mérni, hogy a második negyedévi 0,3 százalékos növekedés után mire lehet számítani a harmadik negyedévben.

A második negyedévi euróövezeti GDP-növekedés előzetesének keddi közzététele a hétfőn megjelenő júliusi inflációs adatokkal együtt az Európai Központi Bank (EKB) várható monetáris politikai irányvonalára enged majd következtetni. Az eddigi adatok alapján az EKB - ahogy azt jelezte is - egyelőre nem érzi égető szükségét a mennyiségi monetáris lazító eszközök fokozatos kivezetésének.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ami azt illeti, az amerikaiak sem remekeltek »