Így képzeli el az Európai Parlament a Brexitet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Parlament a Brexit után a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egy társulási megállapodást tart célravezetőnek. Az erről szóló határozatot 544 szavazattal 110 ellenében 51 tartózkodás mellett fogadták el - derül ki az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának közleményéből.

A viszony négy pilléren alapulna: kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, belső biztonság, külügyi és biztonsági együttműködés, tematikus együttműködés például a kutatásban vagy innovatív projektekben.

Koordináció és vitarendezés

Az EP szerint az együttműködéshez erős koordinációra és vitarendezési mechanizmusra van szükség.

A javaslat hangsúlyozza, hogy az EU-nak nem véletlenül vannak közös szabályai, törvényei - még a legszorosabb kapcsolatban álló harmadik ország se élvezhet olyan jogokat, mint egy tagállam.

A képviselők kiemelik, hogy bármilyen, a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozó megállapodásnak tiszteletben kell tartania az EU egységét, a közös piacot, a négy szabadságot, és úgy kell megőriznie az Unió jogrendjét és döntéshozatali folyamatát, hogy nem ad lehetőséget arra, hogy a másik fél kedvére válogathasson az előnyök és kötelezettségek között, ideértve az Európai Bíróság szerepét is.

Kilépési megállapodás és átmeneti időszak

Az állásfoglalás üdvözli a Bizottság kilépési megállapodásra tett javaslatát és támogatja, hogy szülessenek az átmeneti időszakra szóló intézkedések, illetve megerősíti, mennyire fontos egyenlő és igazságos bánásmódban részesíteni egymás polgárait.

Az ír határkérdés kapcsán szintén üdvözli a Bizottság előterjesztését, amely tartalékmegoldást is tartalmaz arra az esetre, ha a határ lezárulna, és amely megőrzi az ír-északír együttműködést. A brit kormány nem engedheti, hogy a Nagypénteki megállapodásban foglalt állampolgári jogok sérüljenek.

A tagállamok a március csúcson fogadják el a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásokat - az EP ehhez küldi el az álláspontját. A Parlament beleegyezésére bármely kilépési és társulási megállapodáshoz szükség van.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem kis gondot okoz a hamisítás az EU határain »