Így látja a jegybank a biztosítók helyzetét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szinte minden tekintetben javuló mutatók jellemzik a bankszektoron kívüli pénzügyi piacokat. A biztosítóknál a töretlen növekedés mellett versenyélénkítést sürget az MNB, míg az alacsony kamatkörnyezethez és az etikus szabályozáshoz való alkalmazkodás jelent kihívást. A pénztáraknál a jó hozamok és az ügyfél-megtakarítások növekedése mellett a tagdíjat nem fizetők magas aránya és a szükségesnél alacsonyabb számú új belépő okozhat problémákat - közölte a jegybank.

Stabil bővülés a bankszektoron kívüli piacokon

A pénzügyi vállalkozásoknál a jelzáloggal fedezett követelésvásárlások felfutása jelenthet kockázatot. A befektetési szolgáltatóknál folytatódik a konszolidáció, míg a befektetési alapoknál a kamatozó eszközökből például az ingatlanalapokba áramlik a kezelt vagyon.

Tavaly év végén a háztartások pénzügyi megtakarításai közel 38 ezer milliárd forintra rúgtak. Mértékük így már 2014 óta meghaladja a GDP szintjét, trendszerű a növekedés, miközben a szomszédos uniós tagállamok hasonló mutatói stagnálnak – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen publikált, a bankszektoron kívüli pénzügyi piacok tavalyi évét bemutató kockázati jelentésében.

Legutóbb a válság előtt volt ilyen

A biztosítók 2016. évi közel 900 milliárd forintos díjbevételéhez hasonlót utoljára 2008-ban mértek, a tavalyi profit már a pénzügyi válság előtti háromnegyede. Az életág visszafogottabb bővülése mellett dinamikus a növekedés a nem-élet piacon.

Ennek egyik motorja az – 5 év után stabilizálódott – kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási üzletág, ahol a díjak, hozamok immár teljesen fedezik a károkat, költségeket. Miközben az élet és gépjárműbiztosítási verseny erős, ennek jelei egyelőre nem látszanak a lakásbiztosításoknál. A szektor egészének tőkehelyzete uniós szinten is kiváló.

A fő kockázatok között az alacsony hozamkörnyezet említhető, amely mindkét üzletágat érinti. Az etikus szabályozáshoz alkalmazkodás a biztosítók számára kihívást jelent, míg az ügyfelekre nézve egyértelműen kedvező hatású, csökkentve a fogyasztóvédelmi kockázatokat.

Nagyobb lehet a verseny

A kedvező jövedelmezőségi trendek teret nyújthatnak arra, hogy a jövőben nagyobb verseny bontakozzon ki a különböző biztosítási termékek piacán, illetve pozitívan hathatnak a biztosítási szolgáltatások ár-érték arányára is.

A 2016-ban megjelent egészség- és önsegélyező pénztári típusnak, és a kisebb szereplők beolvadásának köszönhetően folytatódik a konszolidáció az önkéntes pénztáraknál: a piac szereplőinek száma 70-re csökkent.

Jól teljesítenek a nyugdíjpénztárak

A nyugdíjpénztárak a tavalyi 6,5 százalékot meghaladó nettó átlaghozammal alacsony kamatkörnyezetben is vonzó megtakarítást jelentenek. Az 1200 milliárd forint fölötti nyugdíjpénztári vagyon a válság előtti másfélszerese.

Bár az új belépők számának folyamatos növekedése bizalmat jelez, azonban a korábbiakhoz képest több mint százezer fővel kevesebb a fiatal pénztártagok száma („hiányzó generáció”). A tagdíjat nem fizetők aránya ma 40 százalék fölötti, ami a munkáltatói hozzájárulások esetleges csökkenése nyomán – főképp az egészség- és önsegélyező pénztáraknál – tovább nőhet.

Szenzációsan teljesítenek a nagyok

A nem bankcsoporthoz tartozó pénzügyi vállalkozásoknál az intézmények mérete és jövedelmezősége szerint is nőnek a különbségek: a szektor teljes eredményének 90 százaléka a piac 5 legnagyobb szereplőjétől származik.

A tőkepiacon tovább nőtt a befektetési szolgáltatók által kezelt ügyfél értékpapír-állomány. A tőzsdei forgalomban a befektetési vállalkozások részaránya nőtt az azonnali, míg visszaesett a származtatott ügyletek piacán. A 2015-ben megindult konszolidációs folyamat részeként tavaly 3 befektetési vállalkozás szüntette meg működését a csökkenő jövedelmezőség miatt.

A befektetési alapok tavalyi 5842 milliárd forintos nettó eszközértéke (az elért hozamok révén) történelmi csúcsot jelent, ám a dinamikus tőkebeáramlás időszaka egyelőre lezárult. Az alacsony kamatkörnyezet miatt a kamatozó eszközökből tőkét vontak ki a befektetők, a portfólió-átrendezések egyik nyertesei a dinamikusan gyarapodó ingatlanalapok voltak. A kockázati tőkealapok száma nem változott, a magántőkealapok köre viszont bővült.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lemondott az MNB alelnöke, Nagy Márton »

4IG 687 (-1,15 ) AKKO Invest 444 (-0,11 ) APPENINN 380 (-1,04 ) AutoWallis 78 (1,04 ) CIGPANNONIA 187 (3,04 ) DELTA 102 (-2,30 ) GSPARK 3680 (-0,27 ) MOL 1985 (-0,10 ) MTELEKOM 398 (-0,75 ) NUTEX 30 (0,66 ) OTP 10500 (-1,78 ) OTT1 213 (0,71 ) RICHTER 6830 (0,96 )