Így szorítaná vissza a brit kormány a hulladéktermelést

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A brit kormány elvetette az úgynevezett tejeskávéadó ötletét, amelyet az eldobható kávéspoharakra vetettek volna ki a hulladéktermelés visszaszorítása érdekében, mert úgy véli, hogy hatékonyabb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket adnak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek - írta a BBC News.

Inkább ösztönző lépésekben gondolkodnak

A brit parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottságának januárban ismertetett javaslata szerint az adó mértéke poharanként 25 penny (87 forint) lett volna.

Az elképzelés az volt, hogy, ha a tejeskávéadó adó révén sem sikerül teljesíteni 2023-ig az újrahasznosítási célkitűzéseket, akkor teljesen ki kell vonni a forgalomból az egyszer használatos poharakat.

A szigetország kormánya szerint azonban jobb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket biztosítanak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek.

Nem veszik komolyan?

Az adójavaslat kezdeményezői szerint a kormány válasza azt sugallja, hogy nem veszi komolyan a hulladékok kezelésére tett ígéreteit.

"Nagy-Britannia szemetelési kultúrájának pusztító hatása van az utcáinkra, a strandjainkra és a tengereinkre. Mi megoldást javasoltunk az eldobható csomagolások problémájára. A kormány válasza azonban azt mutatja, hogy a meleg szavakon kívül nem tervez valódi lépéseket" - mondta Mary Creagh, a bizottság elnöke.

Hozzátette, a bizottság rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a nemújrahasznosítható anyagok alkalmazásának visszaszorítására hatékonyabb módszer az adó kivetése, mint a kedvezmények biztosítása, ahogy ezt a műanyagzacskók megadóztatása is mutatja.

További vizsgálatok kellenek

A kormány ugyanakkor azt mondja, hogy nagyon is komolyan veszi az ügyet, de nem akar elhamarkodott következtetéseket levonni.

"A kávéspoharak mindössze 0,7 százalékát teszik ki a papírcsomagolás-hulladékoknak Nagy-Britanniában. Úgy véljük, hogy fontos a csomagolás- és hulladékkezelés rendszerét a maga teljességében vizsgálni" - fogalmazott a kormány a bizottságnak írt válaszában, hangsúlyozva, hogy további vizsgálatokra van szükség az ügyben.

Olvastad már? Környezettudatossággal a szemétdombok ellen
Egyes kutatások szerint Magyarországon napi 1 kilogramm szemetet termelünk fejenként. Ebből az következik, hogy egy átlagos háztartásban akár az évi 350 kilogrammot is meghaladhatja az egy főre jutó keletkezett hulladék mértéke. Ehhez hozzájön még személyenként nagyjából 150 kiló évente, amit a közterületeken és a munkahelyeken összegyűjtött kommunális hulladék ad ki. Ennek viszont csak elenyésző része hasznosul újra. Környezettudatosabb szemlélettel azonban változtathatunk ezen!

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak »