Így teljesít a világ az IMF szerint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Miközben nem változtatott idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzésén az IMF a kedden kiadott legfrissebb World Economic Outlook (WEO) prognózisában, 0,2 százalékponttal feljebb vitte a fejlett régiók idei GDP-növekedési előrejelzését, elsősorban az euróövezet és az Egyesült Államok javuló teljesítménye miatt.

A lakosság húzta a növekedést

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén és jövőre egyaránt 3,9 százalékos világgazdasági növekedést vár a 2017-es 3,8 százalék után. Az IMF előző, tavaly októberi prognózisának idén januárban frissített kiadásában az idei és jövő évi globális gazdasági növekedésre szintén 3,9 százalékot jelzett előre, a 2017-es GDP-növekedést viszont 3,7 százalékra tette. A 3,8 százalékos 2017-es GDP-növekedés így 0,5 százalékponttal haladja meg a 2016-os növekedési ütemet és egyúttal a legnagyobb is 2011 óta.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Tavaly a globális termelésnek a háromnegyedét adó országoknak a kétharmada ért el az előző évinél gyorsabb növekedést, ami 2010 óta a legmagasabb arány. A tavalyi növekedés a fejlett országokban a beruházási aktivitás megerősödésének volt köszönhető. A fejlődő és feltörekvő térségekben pedig részben annak, hogy a nyersanyag-exportáló országokban megállt a beruházások csökkenése.

De a növekedés legfőbb motorja a fejlődő térségekben a lakossági fogyasztás emelkedése volt, miközben a beruházási aktivitás nagy átlagban visszaesett.

A világkereskedelmi forgalom két gyenge év után tavaly megerősödött és 4,9 százalékkal nőtt, az idén a növekedés pedig 5,1 százalékos lesz, jövőre pedig 4,7 százalékos, ami az idei évre 0,5 százalékpontos, a jövő évre pedig 0,3 százalékpontos emelkedés a januári prognózishoz képest.

Az IMF mostani prognózisában a fejlett gazdaságok növekedési ütemét az idén 2,5 százalékra becsüli, 0,2 százalékponttal magasabbra a januári prognózisban adott 2,3 százaléknál, 2019-ben pedig 2,2 százalékra, ami megegyezik a januári becsléssel. A fejlett gazdaságok tavalyi növekedésére adott 2,3 százalékos becslése is megegyezik a januárival.

Így teljesíthet Európa

Az IMF viszonylag nagy módosításokat hajtott végre az euróövezeti növekedés tekintetében is januári prognózisához képest: a tavalyit 2,4 százalékról 2,3 százalékra csökkentette ugyan, az ideit viszont 2,2 százalékról 2,4 százalékra emelte. A 2019-es euróövezeti GDP-növekedést továbbra is 2,0 százalékra várja.

A német gazdasági növekedést 2,5 százalékon hagyta az IMF 2017-re vonatkozóan, a 2018-ast viszont a januári 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte, a 2019-est pedig továbbra is 2,0 százalékra várja. A 2017-es brit GDP-növekedést a januári 1,7 százalékról 1,8 százalékra javította az IMF, a 2018-as becslést pedig 1,5 százalékról 1,6 százalékra emelte meg, míg a 2019-es 1,5 százalékon hagyta.

Beindult Amerika

Az Egyesült Államok idei növekedési kilátásait tovább javította az IMF, miután januárban már 2,3 százalékról 2,7 százalékra emelte a tavaly októberben adott becslését és 2,3 százalékról 2,5 százalékra növelte a 2019-est. Mostani becslésében az idei évre már 2,9 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban az IMF, jövőre pedig 2,7 százalékosat. A 2017-es GDP-növekedést pedig továbbra is 2,3 százalékban adta meg.

A fejlődő és feltörekvő régiók gazdasága tavaly 4,8 százalékkal növekedett, ami az idén 4,9 százalékra, 2019-ben pedig 5,1 százalékra gyorsul. Januári becslésében az IMF a 2017-es növekedést 4,7 százalékban adta meg, az ideire 4,9 százalékot becsült, a jövő évit pedig 5,0 százalékra jelezte. A fejlődő régiók növekedési előrejelzését tehát csak 2019-re javította az IMF.

Feltörekvők kilátásai

Az oroszországi GDP-növekedési becslésén az IMF nem változtatott, a tavalyi adatot viszont 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentette. Az idei növekedési becslése továbbra is 1,7 százalékos, a jövő évi pedig 1,5 százalékos.

A kínai GDP-növekedési előrejelzésén nem változtatott az IMF, az idén eszerint 6,6 százalékos, jövőre pedig 6,4 százalékos lesz. Tavaly viszont az IMF legfrissebb számításai szerint 6,9 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, többel a januárban megadott 6,8 százaléknál. Indiában továbbra is a növekedési ütem lendületes gyorsulását várja az IMF, mégpedig a januári prognózisban megadott mértékben, az idén 7,4 százalékkal, jövőre 7,8 százalékkal a tavaly elért 6,7 százalék után.

Brazília növekedési kilátásait egyre derűlátóbban ítéli meg az IMF, miután az ország tavaly kilábalt a gazdasági válságból és 1,0 százalékos növekedést ért el. Az ország az IMF szerint az idén a januári becslésben megadott 1,9 százalék helyett 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalék helyett 2,5 százalékos növekedést ér el.

Olaj és infláció

A WEO-jelentés szerint a kőolaj világpiaci átlagára tavalyhoz képest idén 18,0 százalékkal emelkedik, ami 6,3 százalékponttal magasabb a januári 11,7 százalékos becsléshez képest, jövőre pedig 6,5 százalékkal csökken, ami 2,2 százalékponttal nagyobb csökkenés a januárban várt 4,3 százalékosnál. Tavaly 23,3 százalékkal emelkedett az olajár.

Az IMF legfrissebb előrejelzése szerint a fejlett gazdaságú országokban az infláció az idén lassul, jövőre gyorsul a januárban jelzetthez képest: az idén 1,9 százalék helyett 2,0 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 1,9 százalék lesz. Tavaly 1,7 százalék volt a fejlett térségekben az infláció. A fejlett gazdaságokban azonban a maginfláció változatlanul gyengén alakul.

A fejlődő országokban tavaly a legfrissebb kalkuláció szerint 4,0 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése, kisebb a januárban megadott 4,1 százaléknál. Az idei várható áremelkedést 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelte az IMF, a jövő évit viszont 4,3 százalékon változatlanul hagyta.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Takarékbank: továbbra is magas lehet a GDP-növekedés »