Így változik jövőre a bankadó

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 2016-2019 közötti időszakban a bankok 2014. végi mérlegfőösszegének alapján számítva mérséklődik a bankadó Magyarországon.

A magyar kormány, az Erste Bank Group és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által hétfőn aláírt szándéknyilatkozat előirányozza, hogy 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára (31 bázispont), 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára (21 bázispont) csökken.

Nagyot ment az OTP

A mai kereskedési napon a bankpapír forgalma 14 milliárd forintot tett ki. Szakértők szerint megfordul a kormányzat elmúlt években jellemző, ellenséget kereső hozzáállása a bankokhoz és partnert lát bennük a növekedéshez, hitelezéshez. Szóval könnyen lehet, hogy az idei év a forint és az OTP, valamint a magyar papírok éve lesz, akár felminősítésre is sor kerülhet.

2019-től a bankadót még nagyobb mértékben összhangba hozzák az érvényben lévő uniós normákkal. E cél érdekében a magyar kormány 2015 júniusáig kidolgozza és beterjeszti a megfelelő törvényeket.

Az adó kulcsa jelenleg sávos, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15 százalék, efölött 0,53 százalék. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a bankadóból, Orbán Viktor bejelentése szerint jövőre az összeg 60 milliárddal csökkenhet az adómérséklésnek köszönhetően.

A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a szándéknyilatkozat értelmében a tervek szerint 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez tőkeemeléssel az Erste Hungary Zrt-ben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hatályba lép az EU és Vietnam közötti kereskedelmi megállapodás »