-->

Illetékköteles lehet a házastársak egymás közötti utalása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rokoni viszonytól függetlenül a közös, vagy részben közös tulajdonú számlák között lebonyolított átutalások mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól a parlament által hétfőn elfogadott adómódosító-csomag alapján.

A megszavazott módosító javaslat alapján a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól mentesül az ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató által eltérő számlák között végrehajtott fizetési művelet, ha a fizető fél és a kedvezményezett személye megegyezik, vagy ha a terhelendő és a jóváírandó számla tulajdonosi köre legalább részben azonos. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a házastársak egymás közti utalása mentesül az illeték hatálya alól, hanem azt, hogy - a rokoni viszonytól függetlenül - a közös vagy részben közös tulajdonú számlák közötti átutalás élvez mentességet - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére.

Közös vagy részben közös tulajdonú számlák tulajdonsága, hogy az új közös számla létrehozásának, vagy a már létező számlához a hozzáférés/rendelkezési jog megszerzésének nem feltétele a rokoni kapcsolat. A javaslat indoklása csak a könnyebb érthetőség érdekében, zárójelesen, példálózó jelleggel emelte ki a kedvezményezettek köréből a házastársakat - hívta fel a figyelmet a tárca.

Kiemelték: a törvényhozó szándéka az volt, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól mentesüljön az ugyanazon pénzintézetnél vezetett számlák között megvalósuló fizetési művelet, abban az esetben, ha a tranzakcióban érintett számlák tulajdonosi köre legalább részben azonos. Ebből következik, hogy közös számla tulajdonlása esetén a házastárs, az élettárs, a gyermek, az unoka, bármilyen rokon vagy ismerős tranzakciója mentesülhet az illeték alól.

Tekintettel arra, hogy a mentességnek nem feltétele a rokoni kapcsolat, a pénzintézetnek nem kell rendelkeznie ilyen információval. Azonban mivel a mentesség esetében ugyanazon pénzintézetnél vezetett számlákról van szó, az érintett számlavezető rendelkezik információval a közös számla tulajdonlásáról - írta a tárca.

 

 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az utalások harmada már azonnal teljesül »