Indokolatlan a hazai nagyvállalatok optimizmusa?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt három év legjobb eredményét érte el a K&H nagyvállalati növekedési index, ami 4 pontos emelkedést követően jelenleg 12 ponton áll. A hazai nagyvállalatok főként saját növekedési lehetőségeiket látják kedvezően, míg a makrogazdaságot illetően változatlan környezetre számítanak az előttünk álló egy évben.

Kedvező tendenciára figyeltek fel

Hároméves csúcsot ért el a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előretekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index.

„A mutató 2017 negyedik negyedéves eredménye 12 ponton áll, ami 4 pontos növekedés az előző negyedévhez képest. A kedvező tendencia leginkább annak tudható be, hogy saját cégük tervezett idei aktivitását nagyon kedvezően ítélik meg a vállalati döntéshozók. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a vállalati részindex 5 pontos növekedésnek köszönhetően 16 ponton áll, miközben a makrogazdasági környezet változását mutató makro részindex gyakorlatilag stagnált, jelenleg 1 ponton áll” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Javultak a várakozások

A vállalati döntéshozók javuló várakozásai három területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt az előttünk álló egy évre növekvő pénzügyi várakozásokkal számolnak: az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 2,5-ről 3,2 százalékra, míg a várt profitnövekedés 1,5 százalékról 2,2 százalékra ugrott.

Emellett növekvő beruházási szándék is látható: jelenleg a hazai nagyvállalatok 42 százaléka gondolkodik fejlesztésben, ezen belül főként technológiai fejlesztésben (24 százalék) és kapacitásbővítésben (13 százalék). Mindezekkel összefüggésben pedig jelentősen megugrott a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya, hiszen minden ötödik nagyvállalat tervez idén ilyen lépést.

Nem várnak jelentős változásra

A szektorokat tekintve főként az ipari (13) és a kereskedelmi (12) cégek várakozásai javultak leginkább, ami mögött a fokozatosan növekvő lakossági fogyasztás húzódhat meg. Az előretekintő várakozások a cégmérettel egyenes arányban növekednek, minél nagyobb éves árbevétellel rendelkezik a cég, annál kedvezőbb képet festenek a vállalat várható idei eredményeiről: a 2-4 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező cégek várakozásai 14 ponton, a 4-10 milliárd forint árbevétel közötti cégeké 17 ponton, a 10 milliárd éves árbevételt meghaladó cégeké pedig 19 ponton áll.

A makrogazdaságot tekintve meglehetősen közömbös állásponton vannak a nagyvállalatok: egy éves időtávon a cégek 68 százaléka a jelenlegi gazdasági környezet folytatódásával tervez, köszönhetően annak, hogy a kormányzati gazdaságpolitikát és a közterhek várt alakulását tekintve sem várnak jelentős változást a cégek.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kitartóan csökken a cégek száma »