Indul a legnagyobb görög kikötő privatizálása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szaloniki kikötő többségi, 67 százalékos tulajdonrészének megszerzésére március 24-ig lehet kötelező árajánlatot tenni, az érdeklődők között van egy francia-német-görög konzorcium a Katimerini görög napilap pénteki értesülése szerint.

A francia-német-görög konzorcium résztvevője a Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), a francia CMA CGM, valamint annak leánycége, a Terminal Link. A lapértesülés szerint Dél-Európa egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja, a szaloniki kikötő iránt mások is érdeklődnek, így például a dubai székhelyű P&O Steam Navigation Company (Dubai Ports World), valamint a japán Mitsui & Co vállalat.

A privatizációs kiírás egyik feltétele, hogy a vevőnek 180 millió eurót kell fordítania a kikötő fejlesztésére 2021-ig. A legnagyobb görög kikötő, Pireusz többségi részesedését már tavaly júliusban megszerezte a kínai szállítmányozási vállalat, a COSCO. Pireusz fontos belépési pontja az Európába érkező kínai befektetéseknek és árucikkeknek.

A nemzetközi hitelezők 2015-ben, a 2010 óta immár harmadik mentőprogram keretében, 86 milliárd euró hitelt hagytak jóvá a csőd fenyegette Görögország számára. A támogatás folyósításának egyik feltétele egy nagyszabású privatizációs terv végrehajtása volt. Athén azonban belpolitikai események és számos más ok miatt a tervezettől jóval elmaradt, a privatizációs bevétel csupán 4 milliárd eurót tett ki eddig a várt 50 milliárd euró helyett.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Adó- és büroráciacsökkentést ígér a kormányfő »