Indul a versenyfutás Olaszországban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ma már a legtöbben egyetértenek abban, hogy az új választási rendszer miatt a március 4-én tartandó olasz elnökválasztásnak aligha lesz egyértelmű győztese. A parlament összetétele valószínűleg nagyon kiegyensúlyozott lesz, ezért széles körű koalíciós tárgyalásokra lesz szükség. Claudio Ferrarese, a Fidelity International portfóliómenedzsere elmondja, miért más ez a választás, mint az előzőek.

Mivel Olaszországról van szó, és ott mindig fennáll a meglepetés kockázata. Előfordulhat, hogy jobboldali győzelem születik, ahol a képviselőségtől és a politikai tisztségektől 2019-ig eltiltott Berlusconi az egyik legfontosabb háttérember és potenciális királycsináló.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S), mely populista alapokmányának köszönhetően az elmúlt években komoly sajtóvisszhangot kapott, jókora szeletet hasított ki magának Berlusconi tortájából, főleg Dél-Olaszországban, de a nemrég átalakított választási szabályok miatt mégsem valószínű, hogy egyértelmű győztesként kerülhetne ki a versengésből.

Mitől más ez a választás?

Ez lesz az első olyan olaszországi választás, amelyben a személyi választási jog rendszerét (amikor a legtöbb szavazatot kapott jelölt kap parlamenti mandátumot) az arányos választási jog rendszerével (vagyis listás szavazással) vegyítve fogják alkalmazni.

Ferrarese szerint ennek két fontos következménye van. Először is, azok a képviselők, akik egyéni jelöltként jutnak be a parlamentbe, függetlenebbek lehetnek a pártok befolyásától, emiatt a korábbi választásokhoz képest nagyobb mozgásterük lesz a választások után módosítani a pártkötődésüket, másodszor pedig nő a koalíciós kormány valószínűsége.

Mi történik, ha nem lesz egyértelmű győztes?

Akkor valószínűleg koalíciós kormány fog alakulni. Azonnal megkezdődik a hosszadalmas politikai lóvásár, melynek első állomása a két parlamenti kamara (a Képviselőház és a Szenátus) elnökének egy-két héten belül esedékes megválasztása lesz. Ha ez a két név megvan, akkor már sejthető lesz a koalíciós tárgyalások iránya is.

Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy bármelyik párt bevállalná, hogy az elnök felkérésére kormányt alakítson, mivel számos kompromisszumot kellene kötnie. Valószínűleg a legnagyobb pártok, a Demokrata Párt (PD), a Forza Italia (FI) és az M5S közötti koalíció születne.

Stratégiai szempontból ez nem lenne okos lépés az M5S részéről, mivel népszerűségét éppen rendszerellenességének és a hagyományos pártokkal való közösködést elutasító hozzáállásának köszönheti. Ugyanakkor ez új szakaszt is nyithatna a mozgalom fejlődésében, és ráléphetne az érett politikai erővé válás útjára - írja az elemző.

A BPS és a BONO-k tízéves hozamának szpredje Forrás: Fidelity International, Bloomberg, 2018. február 2. Kék: Tízéves olasz és tízéves spanyol államkötvények hozama Szürke: Nyolc periódus mozgóátlaga (olasz tízéves és spanyol tízéves államkötvények hozama) Függőleges tengely: Hozamszpred (bázispont)

A piacokra gyakorolt hatások

„Továbbra is arra számítunk, hogy a folyamat eredménye a piacok számára kedvező lesz. Azonban mivel a választásokig már csak alig több, mint egy hónap van hátra, szorosan figyelemmel fogjuk kísérni az M5S tevékenységét, mivel arra számítunk, hogy jobban hajlanak a széles koalícióra, mint ahogy azt a piac jelenleg feltételezi. Ebből pedig az következik, hogy kisebb a populista kemény mag által irányított kormány kockázata, és nagyobb egy felelősebben gondolkodó kabinet megalakulásának esélye” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

Ezzel együtt a piacok számára legmegnyugtatóbb végkifejlet (FI + PD) vagy egy tisztán centrista-baloldali koalíció esélye továbbra is csekély. Ez rövid távon behatárolja az olasz államkötvények (BTP-k) felfelé mutató kockázatait, az pedig majd csak a jövőben fog kiderülni, hogy az M5S túl tud-e lépni a tiszta populizmuson, vagy ez a formáció is csak egy leopárd, mely képtelen levetni a foltjait.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erősebben nőtt Olaszország ipari termelése »