Az üzemanyagok húzták fel az árakat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2017 márciusában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a jármű-üzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így változott egy év alatt

12 hónap alatt, 2016. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14,0, a sertéshúsé 10,8, a sajté 7,1, a péksüteményeké 5,2, a párizsi, kolbászé 5,0, a kenyéré 3,6 százalékkal. A baromfihús ára 16,5, a tojásé 5,6 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkek (gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) átlag felett, 7,6, ezen belül a jármű-üzemanyagok 17,1 százalékkal drágultak.

A szeszes italok, dohányárukért átlagosan 2,6, a szolgáltatásokért 1,6, a ruházkodási cikkekért 0,5, a háztartási energiáért pedig ugyancsak 0,5 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,6 százalékkal kevesebbe kerültek - áll a KSH jelentésében.

Egy hónap alatt alig mozdultak

2017. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagukat tekintve nem változtak. Az élelmiszerek ára változatlan maradt, ezen belül azonban a margarin 3,0, a cukor 1,8, a kávé 1,7, a péksütemények 1,5, a kenyér 1,0, a tojás 0,9, a baromfihús 0,4 százalékkal drágult, miközben a csokoládé, kakaó ára 1,8, a sertéshúsé 1,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,7, az étolajé pedig 0,5 százalékkal csökkent.

A szezonváltás nyomán a ruházkodási cikkek ára nőtt a legnagyobb mértékben (1,0 százalék). A háztartási energia és a szolgáltatások átlagosan 0,2 százalékkal kerültek többe. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott.

Az egyéb cikkek ára 0,5, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,1 százalékkal csökkent, míg a gyógyszerek, gyógyáruké 0,3 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3 százalékkal mérséklődött.

2017. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek a KSH gyorsjelentése szerint.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezért nem érezzük az inflációs nyomást »