Inflációs nyomás alá kerül Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Idén a magyarországi GDP 3 százalék körül nőhet a CIB Bank elemzői szerint, elsősorban a belső kereslet és az uniós források felhasználásának emelkedése miatt - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az idei év stabilnak ígérkezik

Elsősorban leszögezte, hogy a költségvetés idén is stabil marad, az államháztartási deficit csökkenésének lendülete ugyan megtörhet, de a hiány várhatóan nem haladja meg a 3 százalékos maastrichti kritériumot.

Kiemelte továbbá, hogy a forint árfolyama idén a 305-315 forint/euró sávon belül marad a CIB elemzőinek várakozása szerint, az infláció 2,7 százalék lehet éves átlagban, de a jegybank 3 százalékos inflációs célját csak 2018-ban éri el.

Kockázatos jövőkép

Napjainkban minden adott, hogy ismét jó éve legyen a magyar gazdaságnak. Elmondta: 2017-ben több bizonytalan tényező is jelentkezik a világgazdaságban, az év nagy kérdései közé tartozik, hogy milyen kockázatokat hordoz a Brexit folyamata, egyelőre nem sokat tudni például az Egyesült Államok fiskális és kereskedelmi politikájáról, illetve az euróövezeti országokban sorra kerülő választások kimeneteléről.

A világgazdaságban a növekedés mindenhol beindult, ugyanakkor fokozódó inflációs nyomás figyelhető meg mind az Egyesült Államokban, mind az euróövezetben. Hozzátette továbbá, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl van ugyan az első kamatemelésen, de továbbra is laza maradhat a monetáris politika.

Kamatemelés várható

Az Európai Központi Bank (EKB) kamatai egy éve változatlanok, az EKB első kamatemelése legkorábban 2018 márciusában jöhet - emelte ki a CIB vezető elemzője. Trippon Mariann kiemelte, a kedvező külgazdasági folyamatok segítik a magyar gazdaság növekedését. A kedvező gazdasági folyamatok miatt a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintje tartós maradhat 2017-ben is, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja is ezt erősíti.

Ha további monetáris lazítás válik szükségessé, a jegybank nagy valószínűséggel nem-konvencionális, likviditásbővítő intézkedéseket hajt majd végre. Trippon szerint laza monetáris kondíciók gyengítik ugyan a forintot, de Magyarország jó gazdasági teljesítménye, a jelentős külkereskedelmi aktívum ugyanakkor ezzel ellentétes hatást fejt ki, azaz erősíti a forintot.

Mostanra a jegybanki alapkamat "horgonyszerepe" megszűnt, ezt a szerepet, "az igazi horgony feladatát" az egynapos, overnight betét kamata vette át.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erősödött a forint árfolyama reggelre »