Informatikusra és mérnökre lehet a legnagyobb a kereslet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Azoknak, akik most tervezik saját vagy gyermekük pályaválasztását, érdemes az informatikai képzések mellett egyes mérnöki szakmákat is számításba venniük, mert az elkövetkező 5-10 évben ezen a két területen különösen nagy lesz a kereslet az álláskeresők iránt - állítja a HVG Állásbörze főszervezője. Ezt alátámasztják az októberi karrierrendezvényen résztvevő vállalatok nyitott pozíciói is. A kiállítók fele, közel száz cég várja a látogatókat mérnöki karrierlehetőséggel az október 5-én és 6-án nyitva tartó eseményen.

Állandó tanulás

A jövő munkavállalóinak hozzá kell szokniuk, hogy aktív pályafutásuk legjellemzőbb tulajdonsága az állandó változás lesz. A technológia fejlődése és az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztések ugyanis folyamatosan arra késztetik majd őket, hogy képezzék magukat, és nyitottak legyenek az új ismeretek megszerzésére, nyelvtudásuk erősítésére.

„Az Y és a Z generációhoz tartozók számára ez kevésbé fog gondot okozni. Ők beleszülettek az online világba, az interneten való 0-24 órás jelenlétbe, az angolul zajló kommunikációba. Viszont a korábbi korosztályok munkavállalóinak fel kell venniük a ritmust. Ha nem szánnak időt és energiát az önfejlesztésre, a technológia előrehaladásával párhuzamosan veszélybe kerülhet a munkájuk, vagy nehezebbé válhat az álláskeresésük” – hangsúlyozta a HVG Állásbörze főszervezője, Hajdú Csongor.

Átalakuló fogalalkoztatás

A szakember meglátása szerint a napi nyolc órás irodai lét, és a helyhez kötött munkavégzés helyett a rugalmasság, a mobil foglalkoztatás egyre jelentősebb szerepet kap majd. Erre az informatikai iparágban már ma is számtalan gyakorlat létezik, például a programozás helytől, időtől függetlenül is végezhető tevékenység. De nem csak IT területen hasznos a mobilitás.

Az okos eszközökkel a munkaidő fogalma máshol is gyökeresen átalakul, pl. otthon is elolvassuk a leveleinket, vagy útközben szervezünk megbeszéléseket. A hangsúly a feladatra és annak elvégzésére tevődik át, aminek megfelelően az sem lesz szokatlan, hogy a Facebookon csetelnek az emberek a munkához kapcsolódó témákról.

Gyakornoki tapasztalat

Nem lehet elégszer tudatosítani azt sem, hogy a felsőoktatásban tanulóknak érdemes mielőbb a gyakorlat megszerzésére koncentrálniuk.

„Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok szívesebben alkalmaznak olyan pályakezdőket, akik rendelkeznek gyakornoki tapasztalatokkal. Ennek köszönhetően hatékonyabbak a feladatok, a munkahelyi kapcsolatok menedzselésében, nem mellékesen rövidebb lesz a betanulási időszakuk, illetve gyorsabban bevethetővé válnak” – állapította meg a HVG Állásbörze főszervezője.

Hozzátette, keresleti oldalról azt látja, hogy jelenleg nem képesek annyi, megfelelő tudással rendelkező IT-s frissdiplomást kibocsátani a hazai egyetemek, amennyit ne bírna felszívni a munkaerőpiac. Sőt melléjük felsorakoznak lassan a mérnökök is.

Hiányszakmák alakulnak

Hajdú Csongor várakozásai szerint a következő szűk egy évtized nagy kérdése az, hogy a magyar felsőoktatásban képesek lesznek-e növelni a diplomás mérnökök, illetve az informatikusok számát úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására, a pályakezdők tudása piacképes maradjon.

Ha nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy ezekben a szakmákban jelentős létszámhiánnyal kell számolni már rövid- és középtávon a vállalatoknak, ami egyik oldalon elmaradó beruházásokat, vagy akár gyárbezárásokat, a másik oldalon pedig csillagászati magasságokba emelkedő fizetéseket eredményezhet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A jelen munkaerőpiac: Ki mit tud? Mennyit kér érte? »

4IG 614 (1,32 ) AKKO Invest 417 (0,12 ) ALTEO 770 (-1,28 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) BIF 233 (1,30 ) CIGPANNONIA 277 (-1,42 ) DELTA 80 (0,25 ) MOL 1640 (0,31 ) MTELEKOM 365 (-0,54 ) Megakran 5 (2,22 ) NUTEX 24 (-1,64 ) OPUS 233 (1,30 ) OTP 9230 (0,87 ) OTT1 159 (-4,22 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 774 (-1,02 ) RICHTER 6675 (2,69 ) SET Group 58 (0,70 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1125 (-2,17 )