Ingatlanokat ajándékoz a kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány olyan törvényjavaslatot készített, amelynek alapján újabb állami ingatlanokat kaphatnak térítésmentesen tulajdonba helyi önkormányzatok és a katolikus egyház.

A jogszabály emellett további megoldást kínál a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjában részt vevő, fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudó adósok lakhatási problémáira - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A közlemény szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén 419 helyi önkormányzat jut térítésmentesen 1174 ingatlanhoz, feladataik hatékonyabb ellátása érdekében. Az ingatlanok értéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot. A jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezelésében lévő ingatlanok az állam számára fölöslegessé váltak, az érintett településeknek viszont komoly segítséget jelentenek, és sok esetben fejlesztések, beruházások alapjául szolgálhatnak - közölte a szaktárca. A javaslat támogatja a Római Katolikus Egyház több igényét, és jelenleg állami tulajdonú, de alapvetően egyházi funkciót ellátó ingatlanok (templomok) ingyenes átruházásával járul hozzá az egyház hitéleti és közösségi szerepének erősítéséhez. A tervezet kiegészül az állam által 2012-ben kiváltott, eredetileg PPP-konstrukcióban épült sportlétesítmények átadásával is, a jogszabály az állami tulajdonba vett ingatlanok közül 15 sportlétesítmény ingyenes önkormányzati tulajdonba adására tesz javaslatot. A tornatermek és tanuszodák együttes értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Az NFM közölte azt is: a kormány újabb lépéseket kezdeményez annak érdekében, hogy megoldódjon azoknak a NET-programban részt vevő jelzáloghiteleseknek a lakhatása, akik továbbra is súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek, fizetési kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni, de saját helyzetükön változtatni akarnak. Az összetett problémák kezelésére intézkedési tervet dolgoznak ki. Az eszközkezelő a bérleti díjat és rezsit fizetni nem tudó volt jelzálogadósok számára kisebb rezsijű, alacsonyabb komfortfokozatú lakásokat ajánlhat fel. Ezek a lakáscélú ingatlanok állami tulajdonban vannak, de állami feladat ellátásához jelenleg nincs rájuk szükség, használaton kívül, üresen állnak. A szóba jöhető ingatlanok körének felmérését az eszközkezelő már megkezdte - áll a minisztérium közleményében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Duna House: gyengült az ingatlanpiac »