Ingatlanpiac: mennyire olcsó még Csepel?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A múlt évhez képest az idei év első hónapjaiban sem rosszabb a forgalom a csepeli és szigetszentmiklósi ingatlanpiacon, ugyanakkor az az eladási árak stagnálásán is látszik, hogy nem is vált erőteljesebbé az érdeklődés.

Stagnálás a magasban

Az árak magas szinten torpantak meg Csepelen és Szigetszentmiklóson az elmúlt hónapokban. Csepelen már a kevésbé kedvelt utcákban sem lehet 17 millió forint alatt 47 négyzetméteres panellakást kapni - jelezte Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője. Az árak azonban tapasztalatai szerint már nem emelkednek tovább.

A szakértő szerint a piacra most leginkább az a jellemző, hogy mindenki az “olcsóbbat” keresi. A használt lakások között leginkább a másfél-kétszobás, illetve két és félszobás lakások a legnépszerűbbek.

Míg Csepelen 17 milliónál indulnak a panellakások - de egy 9. emeleti 52 négyzetméteres, 18,5 millió forintért hirdetett lakás iránt is mutatkozik érdeklődés -, addig Szigetszentmiklóson egy másfél szobás lakás ára jelenleg 12-16,5 millió forint között változik. A családi házaknál a 12-25 millió forint közötti kategóriát keresik leginkább az érdeklődők, de 12 millió forintért ma már semmilyen családi házat nem lehet kapni - tette hozzá a szakértő.

Családi házak 25 millió felett

Amikor családi ház vásárlására kerül sor, az elvárások között általában szerepel a nappali plusz három szoba elrendezés, valamint az újszerű állapot. Egy ilyen ingatlan ára azonban Szigetszentmiklóson is 25 millió forint felett jár, illetve 28-35 millió forintért már megfelelő méretű és minőségű házakat lehet kapni.

Azt a három tényezőt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az árkategória alján a külsőbb részeken található, 80-90 négyzetméteres családi házak találhatók, újszerű házakból rendkívül szerény a kínálat, a felkapott környékeken pedig minden drágább. Csepelen ilyen felkapott környék többek között a Királyerdő, míg Szigetszentmiklóson a vízparthoz, a HÉV-hez és a központhoz közel eső részeknél számíthatnak a vevők az átlagnál magasabb árakra.

Az előbbiek mellett még nagy kereslet mutatkozik a kisméretű, hétvégi házból, nyaralóból lakóházzá átalakítható ingatlanok iránt, vélhetően az alacsonyabb árak miatt. Sokan keresnek vízpartit is, de ebből is kevés van a piacon.

Jó ötlet a telek?

Népszerűek még a telkek is, de azzal jó tisztában lenni, hogy Szigetszentmiklóson egyre kevesebb helyen nyílik lehetőség építkezésre, és a helyzet ilyen szempontból várhatóan csak tovább romlik. Az építési tilalom oka, hogy a település infrastruktúrája - úthálózat, vízhálózat, stb. - nem bírja el az újonnan beköltözőket - magyarázta Marosvölgyi Gabriella.

Csepelen sem nagyon lehet már eladó telket találni, főleg a népszerű királyerdei részen. Ráadásul ott is meghatározták, hogy 1000 négyzetméteresnél kisebb telekre nem lehet építkezni. Ilyen méretű telek pedig nem nagyon található errefelé.

De nem csak építkezni szeretnének az emberek, hanem keresik az újépítésű ingatlanokat is, megfelelő kínálat azonban nem igazán található, így ebben a szegmensben nem érzékelhető jelentősebb mozgás. Kínálnak ugyan új építésű lakásokat Szigetszentmiklóson, az árak azonban olyan magasak, mint a használt családi házaknál, így a szakértő szerint nincs rájuk fizetőképes kereslet.

Alkura egyébként nem nagyon nyílik lehetőség sem az új, sem pedig a használt ingatlanok vásárlása során. De persze utóbbi változó képet mutat: azokkal nehezebb alkudni, akik csak nemrég kezdték el árulni a lakásaikat, míg aki már egy ideje hirdeti, az könnyebben hajlik az árengedmény felé - osztotta meg tapasztalatait az ingatlanközvetítő. Sokan ugyanis rájönnek, hogy az általuk elképzelt árakért nem nagyon fog elkelni az ingatlanuk.

Hirdetés
Szavazz!

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Legszívesebben mindenki ezekbe a kerületekbe költözne »

4IG 3060 (9,29 ) ALTERA 860 (0,58 ) ANY 1390 (-1,42 ) APPENINN 673 (-1,03 ) BIF 1930 (1,05 ) CIGPANNONIA 454 (0,44 ) Duna House A 4060 (-2,87 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 124 (-11,15 ) FUTURAQUA 66 (-6,52 ) GSPARK 3600 (3,45 ) KONZUM 3310 (-1,05 ) KULCSSOFT 1300 (-2,99 ) MOL 2928 (0,14 ) MTELEKOM 451 (-0,11 ) NORDTELEKOM 51 (-1,94 ) OPUS 718 (-0,28 ) OTP 11210 (-1,15 ) OTT1 292 (-1,68 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) PLOTINUS 6800 (1,49 ) RABA 1370 (-1,79 ) RICHTER 5200 (-0,29 ) SET Group 276 (-0,36 ) WABERERS 4200 (3,45 )