Inkább a Kanadával üzletelünk, mint az USA-val

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A jelenlegi kanadai-magyar bilaterális megállapodásnál sokkal előnyösebb feltételeket teremt az EU és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) Magyarországnak, a megállapodást az uniós tagállamok többsége pozitívan értékeli - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára hétfőn az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában a parlamentben.

CETA vagy TTIP?

Szabó László hozzátette: az ötéves tárgyalási folyamat eredményeként megszülető egyezmény életbe lépését akár egyetlen uniós tagállam is megakadályozhatja. Ugyanakkor a CETA támogatottsága sokkal nagyobb, mint az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményé (TTIP) - mondta.

Az államtitkár a CETA aláírásáról szóló határozati javaslatról szólva kiemelte: aláírása és ideiglenes alkalmazása - amiről az október 18-i általános ügyek tanácsának ülésén dönthetnek - nem jelent végleges megállapodást, mert az egyezmény csak a nemzetállami ratifikációkat követően lép véglegesen életbe, ami még éveket vehet igénybe.

A továbblépéshez a magyar parlamentnek jóvá kellene hagynia a megállapodást a jelenlegi formájában, mert a végső jóváhagyás előtt még lesz idő "betűről-betűre" áttárgyalni - tette hozzá.

Vannak fenntartások

A CETA-t a felek október 27-én az EU-Kanada csúcstalálkozón tervezik aláírni. Ha nem írjuk alá, az nemcsak Magyarország számára, hanem az egész unió gazdasága számára negatív lenne, az európai gazdaságpolitika hitelességét kérdőjelezné meg - fejtette ki.

Tájékoztatása szerint Kanada nyitott volt minden tagállami felvetésre a szeptember 23-i külügyi tanácsülésen, ahol 4 ország vetett fel fenntartásokat a megállapodással kapcsolatban, Magyarország mellett Ausztria, Belgium és Szlovénia. A magyar felvetés arra vonatkozott, hogy amíg a magyar parlament nem hatalmazza fel a tárgyaló feleket a támogatásra, addig nem teszik le a voksukat a CETA mellett - közölte.

Szimbolikus ratifikációs jogok

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója az ülésen azt mondta: hivatala nem támogatja az egyezmény aláírását, Magyarországnak eurokonform megoldásokra van lehetősége, ami jobbá teheti a CETA-t.

Úgy vélte, az ideiglenes életbe lépés a ratifikációs jogköröket szimbolikussá teszi, mivel az egyezmény ezek alkalmazása nélkül is hatályos. A CETA továbbgörgeti a TTIP-t, muníciót ad valamihez, amit sokkal kevésbé szeretnénk, mint a CETA-t - mondta.

Kifejtette, a CETA vitarendezési mechanizmusa, a bevezetendő beruházási bírósági rendszer (ICS) nincs összhangban az uniós joggal, ezért az Európai Bíróság szűrőjén nem menne át. Elmondta, a megállapodással a NAFTA piacot is "megkapjuk", ami szintén jelentős kockázatot jelent. Hozzátette: javaslataik nem akadályozzák az aláírást, a vitarendezési fórum kikerülése nagy előrelépést jelentene.

NAFTA - Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezmény, North American Free Trade Agreement, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által 1992-ben aláírt egyezmény.

Szabó Marcel szerint Magyarország a CETA szövegéhez jogi dokumentumot csatolhat, amiben rögzítheti, hogy mit hogyan értelmez, amellyel megelőzhet később számára hátrányos vitás helyzeteket.

Vannak negatív érzések

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, több ezer civil szervezet emelt szót az elmúlt hónapokban a megállapodás ellen, és az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) is problémásnak látja az egyezményt. Kiemelte: Kanada a világ negyedik GMO-termelője, 12 millió hektáron termeszt génmódosított növényeket. Mindez az EU-ra veszélyt jelent, hiszen a GMO-előírások lazításához vezethet.

Farkas István támogatta az ombudsman felvetését, hogy Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz a CETA uniós jognak való megfelelése miatt. Ha más tagállamoknak is voltak fenntartásai, akkor Magyarország halassza el az aláírást - vélekedett.

Bencsik János (Fidesz) alelnök szerint a megállapodással az a baj, hogy magánérdeket a közérdek elé helyezi, a növény- és állategészségügyi előírásokban "fekete dobozokat" tartalmaz, úgynevezett belső tanácsot hoz létre ezekre a területekre. Hozzátette: az 1600 oldalas szöveg egyetlen oldalán sem található az elővigyázatosság elve kifejezés, pedig az európai kultúra és gazdaság erre épül, ez ellentétes EU-ban alkalmazott engedélyezési elvekkel.

Lezárták a vitát

Turi-Kovács Béla (Fidesz) alelnök társadalmilag elfogadhatatlannak nevezte az egyezményt, annak befektetővédelmi pontja elfogadhatatlan, a bíróságra sem az államnak sem a társadalomnak nincs rálátása.

Kepli Lajos (Jobbik) közölte, hogy pártja semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást nem támogat, a hasonló egyezmények néhány tucat multinacionális cég érdekeit képviselik, nem az állampolgárokét.

Sallai R. Benedek (LMP) bizottsági elnök szerint a CETA nem áll összhangban az alaptörvénnyel a jelenlegi formájában, sérti a GMO-mentesség elvét, így nem értett egyet a javaslat elfogadásával.

Szabó László a felvetésekre reagálva hangsúlyozta: a megállapodást részletező tanulmányok túlnyomó része szerint GDP növekedést és munkahelyteremtést hoz a CETA. Részletes vitájára lesz még idő, az alkalmazása addig ideiglenes - ismételte meg. Sallai R. Benedek kezdeményezésével bizottsági módosító javaslatot nyújtottak be, amit a testület 5 igen, 3 tartózkodással elfogadott. Az ülésen Bencsik Jánost jelölték ki a bizottsági álláspont képviseletére, a részletes vitát lezárták.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak »

4IG 613 (-0,16 ) ANY 1380 (0,36 ) APPENINN 360 (-1,91 ) AutoWallis 106 (-1,85 ) CIGPANNONIA 184 (-1,39 ) CSEPEL 396 (9,39 ) CyBERG 1490 (4,20 ) EHEP 7400 (-5,73 ) ELMU 34000 (-1,16 ) EMASZ 31200 (-0,64 ) ENEFI 405 (0,75 ) ESTMEDIA 126 (1,61 ) FORRAS/OE 1800 (-9,09 ) FUTURAQUA 103 (-1,90 ) GSPARK 5240 (1,95 ) KPACK 19000 (-4,04 ) KULCSSOFT 2680 (-2,19 ) MASTERPLAST 764 (0,53 ) MTELEKOM 438 (-0,11 ) NORDTELEKOM 48 (-3,32 ) NUTEX 40 (0,51 ) OPUS 285 (-1,59 ) ORMESTER 10200 (0,99 ) OTP 15540 (-0,58 ) OTT1 208 (-0,24 ) PANNERGY 748 (0,27 ) RABA 1120 (-3,03 ) RICHTER 7115 (-0,07 ) SET Group 106 (5,17 ) WABERERS 1110 (1,37 )