Ismét élesen bírálta a Fedet az amerikai elnök

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ismét élesen bírálta az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint nagyobb mértékben és gyorsabb ütemben kell kamatot csökkenteni az ország versenyképességének növelése végett.

A Twitteren szerdán közzétett üzenetében Trump úgy fogalmazott, a Federal Reserve "túl büszke elismerni, hogy hibázott", amikor túl gyorsan és túl erős mértékben szigorította monetáris politikáját. "Csökkenteniük kell a kamatokat nagyobb mértékben és gyorsabban, és AZONNAL fel kell hagyniuk nevetséges mennyiségi szigorításukkal" - írta egy sor tweetben az elnök, aki hónapok óta a nyilvánosság előtt is több dörgedelmes üzenetben szólította fel a Federal Reserve-et és elnökét, hogy hajtsanak végre kamatcsökkentést az amerikai gazdaság növekedésének támogatására.

Trump elnök múlt heti váratlan döntése, miszerint szeptembertől 10 százalékos pótvám kivetését rendeli el újabb évi 300 milliárd dollár értékű kínai termékre, alapvetőn tömegfogyasztási cikkekre, arra kényszerítheti a Fed nyíltpiaci bizottságát, hogy nagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtson végre annál, mint amit korábban szükségesnek gondolt ahhoz, hogy megvédje az amerikai gazdaságot a kereskedelempolitikai kockázatoktól.

Peter Navarro, az elnök gazdasági főtanácsadója azt szorgalmazta hétfőn, hogy az év végéig 0,75 százalékponttól 1 százalékpontig terjedő mértékben csökkentse az irányadó kamatlábat a Federal Reserve. A nyíltpiaci bizottság július végi ülésén a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 2,00-2,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Jerome Powell Fed-elnök még azt mondta, hogy a monetáris döntéshozók nincsenek meggyőződve egy teljes körű enyhítés szükségességéről.

Úgy fogalmazott, hogy a döntések "egy ciklus közepén történő kiigazításnak" tekintendők, jelezve, hogy nem egy agresszív lazítási ciklus kezdetét jelenti a több mint 11 éve először végrehajtott kamatvágás. Ugyanakkor azt is közölte, ha az amerikai gazdaság növekedését fenyegető kockázatok valóssá válnak, akkor a Fed kész minden eszközzel beavatkozni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Trumpnak megint nem tetszik a Fed véleménye »