Ismét kamatot csökkentett a török jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várakozásoknak megfelelően ismét kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja, de a lazítási ciklus tavaly júliusi elindítása óta a legkisebb mértékűt, jelezve, hogy bármilyen további gazdaságélénkítő intézkedés szerény lesz, ahogy a gazdaság egyre inkább maga mögött hagyja a recessziót.

A jegybank monetáris politikai bizottsága szerdán tartott ülésén 50 bázisponttal, 11,25 százalékról 10,75 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok is 50 bázispontos csökkentést vártak. A testület immár a hatodik egymást követő ülésén csökkentette az irányadó kamatot, hogy élénkítse a gazdaságot. Döntésével azonban még inkább negatív tartományba taszította a török lírában tartott hazai betétek reálkamatait, ugyanis a decemberi 11,84 százalék után januárban tovább nőtt, 12,15 százalékra, a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme.

A jegybanki döntés kihirdetése után gyengült a török líra árfolyama, a dollár 6,0480 líráról 6,0804 lírára gyengült. Az egyhetes repokamat 2018 szeptemberétől 2019 júliusáig állt 24,0 százalékon. A jegybank 2018 nyarán, pár hónap alatt összesen 11,25 százalékponttal volt kénytelen emelni az alapkamatot, hogy támogassa a török lírát a gazdaságot recesszióba taszító devizaválsággal szemben. A lazítási ciklust nyitva a monetáris politikai bizottság tavaly júliusban 425 bázisponttal, 19,75 százalékra vitte le az egyhetes repokamatot a gazdaság teljesítményének mérsékelt javulására hivatkozva.

Azóta minden ülésén csökkentette a kamatot a jegybank. Törökország gazdasága három egymást követő negyedév után a tavalyi harmadik negyedévben újra növekedésre váltott, éves összevetésben 0,9 százalékkal bővült. Törökország hazai összterméke tavaly 0,1 százalék körüli mértékben növekedhetett elemzői várakozások szerint a 2018-ban mért 2,6 százalékos és a 2017-es 7,4 százalékos növekedés után. A kormány az idei évre ambiciózus célt tűzött ki, 5 százalékos GDP-növekedésre számít.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kamatot csökkentett az indiai jegybank »