Ismét kamatot csökkentett India

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot csökkentett az indiai jegybank a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

A monetáris tanács pénteken egyhangú döntéssel 0,25 százalékponttal, 5,15 százalékra vitte le az irányadó refinanszírozási kamatlábat, a fordított repóügyletek kamatát pedig ugyancsak 0,25 százalékponttal, 4,90 százalékra mérsékelte. A testület februárban indította el a kamatcsökkentési ciklust, és immár az ötödik egymást követő ülésén döntött kamatvágás mellett a fogyasztói kiadások és a vállalati beruházások mérséklődése, valamint a tartós fogyasztási termékek és a tőkejavak termelésének lassulása közepette.

Az indiai központi bank a tanácskozás után kiadott közleményében megerősítette, hogy amíg csak szükséges, fenntartja a monetáris politika alkalmazkodó irányvonalát a gazdasági növekedés fellendítése érdekében. A testület szokásos kéthavi gazdasági értékélésében 6,9 százalékról 6,1 százalékra rontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a 2019/20-as pénzügyi évre. Indiában április 1-től a következő év márciusának végéig tart a pénzügyi év.

Az indiai gazdaság növekedése több mint hatéves mélypontra lassult a június 30-án befejeződött három hónapban, miután a fogyasztók és a kormányzat is visszafogta a költekezést a nemzetközi kereskedelmi feszültségek miatt. Éves összehasonlításban 5,0 százalékkal bővült a közel 1,37 milliárd lakost számláló India hazai összterméke április-júniusban. Az előző negyedévben 5,8 százalékkal, egy évvel korábban, 2018 április-júniusában még 8 százalékkal nőtt Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága. Az indiai központi bank augusztus végén közzétett éves jelentésében arra figyelmeztetett, hogy jelentősen növelni kell az infrastrukturális beruházásokat a fogyasztói kereslet és a magánbefektetések ösztönzésének érdekében. Szükség van strukturális reformokra, kezdve a munkaügyi törvényektől az adórendszerig, hogy megkönnyítsék a vállalatok tevékenységét Indiában.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Évek óta nem látott intézkedés Kínában »