Ismét mínusszal zárt az államháztartás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az államháztartás központi alrendszerének április végi hiánya 609,8 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon. 2014. április végén a deficit 951,2 milliárd forintot tett ki.

Az éves hiánycél 69 százaléka teljesült

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 69 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak. Az idei hiányon belül a központi költségvetés 643,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 10,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

A hiány kedvező alakulásában egyrészt a gazdaság dinamikus növekedésének köszönhetően nagyobb adó- és illetékbefizetés, másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet. A nagyobb bevételek a magasabb bérkiáramlás miatti befizetés-növekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítását célzó intézkedések sikerének (például az online-pénztárgépek üzembe helyezése) tudhatók be - áll a minisztérium közleményében.

Korábban fizetett az állam

A szaktárca felhívja a figyelmet: a május eleji munkaszüneti napok miatt már április végén átutalták a következő havi családi, valamint fogyatékossági támogatásokat annak érdekében, hogy minden érintett időben megkaphassa a járandóságát. Mindezek mellett a Magyar Államkincstár egyes központi költségvetési szerveknek - kérésükre - szintén korábban átutalta a hó eleji bérek kifizetéséhez szükséges összeget, ami megnövelte az áprilisi kiadásokat, a májusit ugyanakkor csökkenti.

Az NGM ismételten hangsúlyozta, hogy a kiadások és bevételek teljesülése - az elmúlt évekhez hasonlóan - nem egyenletesen oszlik el, ebből adódik, hogy a hiány nagyságának alakulása nem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. Az uniós módszertan szerinti hiánycél erre az évre továbbra is a GDP 2,4 százaléka. Ezt megerősíti az idei költségvetési törvény módosítása, amely változatlanul ezzel a mutatóval számol - írja közleményében a szaktárca.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Koronavírus: nincs és nem is lesz áruhiány »