-->

Ismét változhat a jövedéki adó szabályozása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány támogatja a jövedékiadó-törvény módosító javaslatát, amelyet a gazdasági bizottság nyújtott be kedden az Országgyűlésnek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az egyik változás, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül csak a nikotintartalmút terheli majd jövedéki adó.

A teszt alatt nem volt gond

A közlemény szerint amennyiben az országgyűlési képviselők megszavazzák a módosító javaslatot, az új jövedékiadó-törvény április 1-je helyett három hónappal később, július 1-jén lép hatályba. Így azok a cégek, amelyek a február 28-i határidőig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket, május 15-ig még megtehetik.

A kormány támogatja a javaslatot, hiszen a hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre - írták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálniuk kell, majd - a zökkenőmentes átállás érdekében - meg kell kezdeni a tesztelést is. A módosító javaslat megszavazása esetén az elektronikus cigaretták töltőfolyadékai közül csak a nikotintartalmú töltőfolyadék tartozik majd a jövedéki szabályozás hatálya alá - áll a tájékoztatásban.

Javítanának a versenyképességen is

Március második felében elkezdi tevékenységét a Nemzeti Versenyképességi Tanács, mert a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a "Díj a sikeres vállalkozásokért" átadó ünnepségén, kedden Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM).

A miniszter elmondta: a közeljövőben átalakítja a kormány a közfoglalkoztatotti rendszert, melynek során azt szeretnék elérni, hogy már a következő félévben mintegy 50 ezerrel csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma. Varga Mihály kiemelte: a munkanélküliségi ráta már 4,3 százalékot mutat, egyes szakmákban viszont jelentős munkaerőgondok vannak, mintegy 67 ezer betöltetlen állást tartanak számon az országban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés