Izgalmas évnek ígérkezik 2018

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A magyar növekedés szerkezete átalakult a tavalyi évben, a motor a lakossági fogyasztás és a beruházások növekedése volt, ennek köszönhetően akár a 4 százalékot is elérhette a növekedés mértéke - nyilatkozta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Növekedés, és ami mögötte van

A magyar gazdaság növekedési szerkezete átalakult, és a belső kereslet bővülése vált a fő hajtóerővé - mutatott rá a vezető elemző. A belső kereslet bővülése két területen érhető tetten, egyrészt a lakossági fogyasztás emelkedésében, másrészt a beruházások növekedésében. Török Zoltán szerint ez a kedvező tendencia idén és jövőre is folytatódhat, a növekedés tartóssá válik. Ennek alapján 2018-ban 3,6 százalékkal, 2019-ben 3,2 százalékkal bővülhet a GDP.

A fogyasztás és a beruházások gyors növekedése miatt az ország importkereslete is emelkedett, amely az áruforgalmi egyenleg trendjét megfordította, a külkereskedelmi többlet csökkenésnek indult 2017 elején. A többlet mértéke 2020 környékére a GDP 4-5 százalékára csökkenhet - mutatott rá az elemző.

A gazdasági növekedést nem csak a külső környezet ösztönözte, hanem a monetáris és a költségvetési politika is. A jegybank és a kormány ráerősít a kedvező trendre, azaz prociklikus politikát folytat.

Mit léphet az MNB?

Az alapkamat a pénzintézet várakozásai szerint idén nem fog változni. A hazai monetáris politika továbbra is laza marad, bár a régióban már megindultak a kamatemelések, és az EKB is jelezte már változtatási szándékát. A változó monetáris politikai környezettel szembemegy majd a hazai politika, ez hosszú távon a forint árfolyamában lesz majd érzékelhető, ezért az elemző idén a forint gyengülését várja az euróval szemben, év végére a 320 forintos árfolyamot prognosztizálja.

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy meglepetésre nem érte el az előzetesen várt három százalékot, de a nulla százalékos szintről elmozdult. A Raiffeisen várakozásai szerint idén 2,4, jövőre 2,8 százalékos lehet az infláció mértéke. Ugyanakkor Török arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikai adatok nem mindig tükrözik az érzékelhető áremelkedést, hiszen a KSH számaiban kisebb súllyal szerepelnek az építési és lakásfelújítási költségek, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek.

Kockázatok között

A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban két kockázatra hívta fel a figyelmet az elemző. Az egyik a munkaerőpiac szűkössége: a munkaerőhiány egyre több szektorban és cégnél okoz problémákat. Ennek megoldásai mikroszinten kezelhetőek: béremeléssel, technológiai újítással, az inaktívak (elsődlegesen nyugdíjasok) és közfoglalkoztatottak bevonásával.

A másik kockázat az elemző szerint, hogy az eurózóna növekedése idén eléri várhatóan tetőfokát, 2019-től így kevésbé támogatja ez a külső hatás a magyar gazdaságot.

Ez vár Európára

Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője a sajtótájékoztatón elmondta,hogy az euróövezet fellendülése a vártnál nagyobb ütemben gyorsult, tavaly 2,4 százalékkal növekedett, idén pedig várhatóan 2,5-2,6 százalékos lehet a bővülés.

A kedvező adatok az erős háztartási fogyasztásnak és a vállalati beruházásoknak köszönhetők, de az export is egyre jobban hozzá tud járulni a növekedéshez. A visszafogott infláció miatt jövőre jöhetnek az első kamatemelések. Egyes támogató tényezők kifutásával pedig 2019-től más lassuló növekedésre számít az elemző.

Az euró 2017-ben 10 százalékot erősödött a tartalékvalutákkal szemben, a dollárt tekintve 14 százalékkal. Az európai deviza erősödése idén is folytatódhat, bár nem ilyen mértékben. Év végéig 2-3 százalékos felértékelődést vár az elemző, az euró a dollárral szemben elérheti az 1,24-1,25-ös szinteket.

Erős Amerika

Blahó Levente elemző elmondta, hogy az Egyesült Államok gazdasága 2005 óta nem látott teljesítményt mutathat fel, három egymást követő negyedévben ért el legalább 3 százalékos növekedést. Az ország gazdaságával kapcsolatban erős az optimizmus, amit az egyes szektorok teljesítménye is alátámaszt: a munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság jeleit mutatja, az ipari termelés fellendülőben, a lakáspiacot újra rekordárak jellemzik.

Bár inflációs nyomás egyelőre nincs, a Fed három kamatemelést tervez az idei évre. Blahó Levente úgy látja, hogy a márciusi és júniusi kamatemelés szinte biztos, a harmadik még kérdéses.

A monetáris tanácsban megosztottság mutatkozik: egy galamb és egy héja szemléletű tábor is kialakult. Az előrejelzéseket az is nehezíti, hogy idén a testületben jelentős átalakítások lesznek: Janet Yellen február 3-án távozik. A 12 fős tanács 8 állandó posztjából 3 már most is betöltetlen, félévkor újabb jegybankár távozik, így ez a szám nő. Így Donald Trump lehetőséget kap majd, hogy jelöléseivel az elképzeléseit támogató testületet alakítson ki.

A FED épülete

Az elnöknek eddig egyetlen jelentősebb törvénymódosítást sikerült véghez vinnie, az adócsökkentést. Ennek hatása egyelőre egyenetlen, de a vállalatoknak kedvező az alacsonyabb adókörnyezet.

Blahó Levente az olajpiaccal kapcsolatban rámutatott, hogy az olaj árának emelkedése inflációgerjesztő hatása lehet a későbbiekben. A nyersanyag ára három éve nem látott magasságokba emelkedett, ezért az OPEC kitermelői aggódnak az amerikai termelés felfutásától. Ilyen olajárak mellett megéri elindítani a kitermelést az amerikai palaolajmezőkön. Keresleti oldalról a világgazdaság lendülete továbbra is támogató.

Tőzsde: lendületben marad Amerika?

A tőzsdék a kedvező gazdasági környezetben példaértékű növekedést mutattak a tavalyi évben, Trump adócsökkentési törvénye ezt még jobban támogatja. Az elemzők a most indult gyorsjelentési szezonban emelkedő profitszintekre számítanak. Blahó szerint ugyanakkor mutatkoznak olyan kockázatok, amelyek megakaszthatják a részvénypiaci emelkedést. Ilyen a geopolitika kockázat (például Irán vagy Észak-Korea), az EKB változó politikája, illetve a dollár árfolyama.

Az amerikai tőzsdeindexek 9 éve erősödnek egyhuzamban, erre 1999 óta nem volt példa. A VIX index rekord alacsony szinten van. Az amerikai részvénypiacok a túlvettség jeleit mutatják, ezért az elemző szerint technikai jellegű korrekció várható. A Fed kamatemelése következtében emelkedő kötvényhozamok és az infláció az év második felében megakaszthatják az emelkedést, és átrendezhetik a piacot. Ebben a környezetben elsősorban a pénzügyi, energia-, ipari és a gyártó technológiai részvények lehetnek a nyertesek.

Blue chipek a fókuszban

A hazai tőzsde is jó évet tudhat maga mögött, a BUX index történelmi csúcsa is elérhető közelségben van - mondta el Blahó Levente. A vezető részvényeket tekintve is van ok az optimizmusra.

Az OTP Európa legerősebb bankja, stabil tőkehelyzettel, így idén folytatódhat a régiós terjeszkedés. A növekedésnek vannak még lehetőségei: a hitelezés folyamatosan bővül, a GDP mértéke szintén támogató. A Mol esetében is kedvezőek a kilátások, bár a harmadik negyedéves eredmény elmaradt a várakozásoktól. Az elemző szerint már látszik, hogy eredményes lesz a hosszútávú stratégia. Az olajipari vállalat a kitermelés helyett a feldolgozásra és a szolgáltatásokra fókuszál, ezt támogatják a cég beruházásai is.

A Richter esetében a vállalati hírek mozgathatják meg az árfolyamot. Folyamatosan érkeznek bejelentések az egyes gyógyszerek engedélyezésével kapcsolatban, az Esmyával kapcsolatban tavasszal várható eredmény. A gyógyszergyártó árfolyamában márciusig jelentős mozgást nem vár az elemző, inkább oldalazást. A Magyar Telekom tavaly kicsit kilógott a sorból, megtört az emelkedése. A cég az éles versenyhelyzetben nem emelt osztalékot, inkább tartalékol a fejlesztésekre, így magasabb osztalék sem várható.

A Raiffeisen elemzője szerint mindegyik blue chip egészséges, ezért hosszú távon nincs jelentős kockázat bennük.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ifo szerint sem olyan szörnyű a német helyzet »

4IG 606 (-0,33 ) AKKO Invest 429 (1,06 ) ALTEO 780 (5,41 ) ANY 1180 (0,85 ) APPENINN 350 (6,54 ) AutoWallis 85 (-0,24 ) BIF 242 (3,86 ) CIGPANNONIA 294 (1,03 ) DELTA 81 (0,62 ) Duna House 318 (2,58 ) EHEP 1700 (-1,16 ) ENEFI 296 (0,34 ) FORRAS/OE 1140 (7,55 ) FUTURAQUA 63 (5,20 ) GSPARK 3250 (2,20 ) Gloster 2740 (4,26 ) KULCSSOFT 1550 (1,97 ) MASTERPLAST 722 (-1,10 ) MOL 1653 (-0,66 ) MTELEKOM 367 (0,14 ) Megakran 4 (-2,28 ) NORDTELEKOM 24 (1,67 ) NUTEX 22 (0,68 ) OPUS 246 (8,37 ) OTP 9310 (-1,38 ) OTT1 175 (1,04 ) RABA 792 (-1,00 ) RICHTER 6510 (-3,84 ) TAKAREK 435 (-2,47 ) WABERERS 1120 (0,45 )