Izgalomra vágynak az ingatlanbefektetők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyugat-Európa érett piacain az első osztályú ingatlanok folyamatos hozamcsökkenése jellemző, ezért a befektetők diverzifikálják befektetési stratégiájukat, kockázatvállalási hajlandóságuk nő, az új stratégiákban így helyet kapnak a Magyarországhoz hasonló nem központi piacok – állítja a CBRE Magyarország ingatlantanácsadó az MTI-hez csütörtökön eljuttatott elemzésében.

Általános keresletnövekedés tapasztalható

A szakértők várakozása szerint az ingatlanokba fektetett pénz a következő időszak alacsony kamatkörnyezete miatt tovább nőhet. Tavaly az ingatlanba fektetett saját tőke már meghaladta a válság előtti szintet.

A hitelintézetek ugyan még óvatosak, de egyre nagyobb hitelaránnyal finanszíroznak ingatlanvásárlásokat, és növekszik az ingatlanok aránya a nyugdíjalapokban is, például Norvégiában és Japánban.

Kedvező a trend Magyarország számára

A hozamvadászat során a befektetők a nem központi piacokra tekintenek, és ez Magyarország számára jótékony hatású - mutatnak rá az elemzők.

Budapest jó befektetési helyszín most a kockázat-hozam elemzés alapján: a kezdeti hozam minden szektorban kiemelkedően magas a régióban, a későbbiekben pedig az ingatlan értékének kismértékű emelkedése várható.

Magyarországon az alternatív befektetések piaca nem hasonlítható össze az érett európai országokéval - jegyzik meg az elemzők. A CBRE szerint például a magánkollégiumok jelenthetnek jövedelmező befektetési alternatívát a befektetőknek. Jelenleg Magyarországon a legfelső kategóriás ingatlanokból hiány van a befektetési piacon az elmúlt évek alacsony fejlesztési aktivitásának következtében, így arra számít a tanácsadó, hogy a másodlagos ingatlanok iránt nagyobb lesz a kereslet Budapesten is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tényleg imádják a turisták Budapestet »