Januárban nőt a foglalkoztatottak száma

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt januárban az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta azonban emelkedett az előző havi 50 éves mélyponthoz képest a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteki jelentése alapján.

Januárban 225 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban a foglalkoztatottak száma az elemzők által várt 160 ezres növekedés helyett, a decemberi 147 ezres növekedés után. A decemberi adatot 145 ezerről módosította felfelé a statisztikai hivatal. A foglalkoztatás átlagos havi növekedése 2019-ben 175 ezer volt. Januárban az építőiparban 44 ezer volt a foglalkoztatás növekedése. Tavaly 12 ezer volt az átlagos havi növekedés az építőiparban. Az egészségügyben 36 ezerrel nőtt januárban a foglakoztatás, a 2019-es év egészében pedig 361 ezerrel. A közlekedési és nagykereskedelmi raktározási ágazatban januárban 28 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, 2019 egészében pedig 106 ezerrel. Munka nélkül 5,89 millióan voltak januárban, 139 ezerrel többen mint decemberben.

A munkanélküliségi ráta januárban 3,6 százalékra emelkedett az előző havi, ötvenéves mélypontnak számító 3,5 százalékról. A piac változatlan, 3,5 százalékos munkanélküliségi rátát várt januárra. Januárban a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban az egy órára jutó jövedelem az előző havihoz képest 7 centtel, 0,2 százalékkal 28,44 dollárra emelkedett. A piac a jövedelem 0,3 százalékos növekedését várta a decemberi 0,1 százalékos havi növekedés után. Az egy órára jutó jövedelem az elmúlt 12 hónapban 3,1 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. A magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban az átlagos munkahét óraszáma 34,3 óra volt januárban, az előző havival megegyező. A feldolgozóiparban 40,4 óra volt az átlagos munkahét, az átlagos túlóra 0,1 órával 3,1 órára csökkent. https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újabb komoly kihívás előtt a hazai foglalkoztatás »