Januártól új világ jön a bankszektorban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ legnagyobb bankjai a részvénykereskedelemből származó jövedelmük 15 százalékát is bukhatják, mivel Európában az új szabályok miatt alaposan átvizsgálják a szektort, és ez komoly hatást gyakorolhat az elkövetkező hónapokra - írta a Bloomberg a Coalition Decelopment Ltd. kutatóintézetre hivatkozva.

A MiFID hatását próbálják megjósolni

A vállalati és befektetési bankok teljes jövedelme Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is előreláthatólag 2,6 százalékkal esik a Markets in Financial Istruments Directive (MiFID2) miatt - derült ki a kutatásból.

Az értékpapír-kereskedelem és banki szolgáltatások, amelyek a jövedelmek nagy része származik, 4,2 százalékkal és 1,7 százalékkal esnek majd a szabályozás miatt – mondta a Coalition.

Sok cég egyszerűen nincs felkészülve a MiFID2 hatására, a januárban életbe lépő pénzügyi szabályok az üzleti modellek összedőlésével is fenyegetnek, de mindenképpen a költségek emelkedésével járnak - mondták az elemzők.

A szabályozás - amitől az átláthatóság növelését és a fogyasztói kontroll növekedését várják - még az olyan nagy hitelintézeteket is kihívás elé állítja, mint a Deutsche Bank, Credit Suisse vagy a Barclays, amelyek már eleve küzdenek a negatív kamatlábakkal és alacsony volatilitással.

„A jövedelemek az egész szektorban esnek majd, a legfájóbb pont az talán az, hogy a vételoldal fogja megszabni, mennyit fizet az iparágnak” – mondta Eric Li, a kutatás vezetője. A költségek növekedése miatt pedig a fogyasztók is magasabb díjakkal szembesülhetnek. A bevételcsökkenés  akár két évig is eltarthat.

Változó szolgáltatások

A MiFID2 szabályai szerint a fogasztóknak külön kell fizetniük az elemzésekért, az már nem lesz a szolgáltatáscsomag része. Így a jutalékok fizetése is megváltozik. Ez a változás arra ösztönözheti a befektetési vállalkozásokat, hogy kevesebbet kereskedjenek és a legalacsonyabb árakat keressék.

A legtöbb változást a részvényügyletek esetében hozhatja a szabályozás, hiszen ezen a területen jobban összefonódtak az elemzési és kereskedési szolgáltatások, mint a fix hozamú befektetések esetében.

A Greenwich Associates szerint az európai hitelintézetek 2,9 milliárd dollárt fizettek jutalékként egy év alatt júniustól számítva. Ennek az összegnek 46 százalékát fordították kutatásra és tanácsadásra. Az olyan bankok is, mint a JP Morgan már csökkentették a kutatási díjakat, hogy minél nagyobb darabot csíphessenek le a zsugorodó tortaszeletből.

A részvénykereskedelem  6,9 milliárdos jövedelmet hozott a világ legnagyobb bankjainak ebben az évben - mutatta ki a Coalition kutatása. Ennek ellenére sok bank már azzal küzd, hogy valamennyi profitot elérjen ebben az üzletágban - mondta Andrea Orcel, a UBS Group befektetési üzletág vezetője. Szerinte a MiFID2 csak megnehezíti ezt a feladatot, és nagy eséllyel egy nem kívánt piaci koncentrációt fog okozni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megzuhantak a Pauker Nyomda megrendelései »