Januártól új világ jön a bankszektorban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ legnagyobb bankjai a részvénykereskedelemből származó jövedelmük 15 százalékát is bukhatják, mivel Európában az új szabályok miatt alaposan átvizsgálják a szektort, és ez komoly hatást gyakorolhat az elkövetkező hónapokra - írta a Bloomberg a Coalition Decelopment Ltd. kutatóintézetre hivatkozva.

A MiFID hatását próbálják megjósolni

A vállalati és befektetési bankok teljes jövedelme Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is előreláthatólag 2,6 százalékkal esik a Markets in Financial Istruments Directive (MiFID2) miatt - derült ki a kutatásból.

Az értékpapír-kereskedelem és banki szolgáltatások, amelyek a jövedelmek nagy része származik, 4,2 százalékkal és 1,7 százalékkal esnek majd a szabályozás miatt – mondta a Coalition.

Sok cég egyszerűen nincs felkészülve a MiFID2 hatására, a januárban életbe lépő pénzügyi szabályok az üzleti modellek összedőlésével is fenyegetnek, de mindenképpen a költségek emelkedésével járnak - mondták az elemzők.

A szabályozás - amitől az átláthatóság növelését és a fogyasztói kontroll növekedését várják - még az olyan nagy hitelintézeteket is kihívás elé állítja, mint a Deutsche Bank, Credit Suisse vagy a Barclays, amelyek már eleve küzdenek a negatív kamatlábakkal és alacsony volatilitással.

„A jövedelemek az egész szektorban esnek majd, a legfájóbb pont az talán az, hogy a vételoldal fogja megszabni, mennyit fizet az iparágnak” – mondta Eric Li, a kutatás vezetője. A költségek növekedése miatt pedig a fogyasztók is magasabb díjakkal szembesülhetnek. A bevételcsökkenés  akár két évig is eltarthat.

Változó szolgáltatások

A MiFID2 szabályai szerint a fogasztóknak külön kell fizetniük az elemzésekért, az már nem lesz a szolgáltatáscsomag része. Így a jutalékok fizetése is megváltozik. Ez a változás arra ösztönözheti a befektetési vállalkozásokat, hogy kevesebbet kereskedjenek és a legalacsonyabb árakat keressék.

A legtöbb változást a részvényügyletek esetében hozhatja a szabályozás, hiszen ezen a területen jobban összefonódtak az elemzési és kereskedési szolgáltatások, mint a fix hozamú befektetések esetében.

A Greenwich Associates szerint az európai hitelintézetek 2,9 milliárd dollárt fizettek jutalékként egy év alatt júniustól számítva. Ennek az összegnek 46 százalékát fordították kutatásra és tanácsadásra. Az olyan bankok is, mint a JP Morgan már csökkentették a kutatási díjakat, hogy minél nagyobb darabot csíphessenek le a zsugorodó tortaszeletből.

A részvénykereskedelem  6,9 milliárdos jövedelmet hozott a világ legnagyobb bankjainak ebben az évben - mutatta ki a Coalition kutatása. Ennek ellenére sok bank már azzal küzd, hogy valamennyi profitot elérjen ebben az üzletágban - mondta Andrea Orcel, a UBS Group befektetési üzletág vezetője. Szerinte a MiFID2 csak megnehezíti ezt a feladatot, és nagy eséllyel egy nem kívánt piaci koncentrációt fog okozni.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Felső kanócos gyertya a BUX képe »

4IG 3540 (-1,12 ) ALTEO 680 (-2,16 ) ANY 1415 (1,07 ) APPENINN 601 (0,17 ) CIGPANNONIA 416 (-0,12 ) EHEP 1790 (-8,21 ) ELMU 26800 (-0,74 ) ENEFI 196 (1,03 ) ESTMEDIA 125 (-2,34 ) FHB 565 (-0,53 ) FORRAS/OE 1070 (-0,93 ) FUTURAQUA 56 (-0,35 ) GSPARK 3400 (-0,58 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MOL 2606 (0,93 ) MTELEKOM 405 (-0,86 ) OPUS 698 (-0,29 ) OTP 10030 (1,83 ) OTT1 275 (1,10 ) PANNERGY 664 (-2,35 ) RABA 1365 (-0,36 ) RICHTER 5025 (-0,79 ) SET Group 252 (-0,40 )