Javította a magyar prognózist az EBRD

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A politikai kockázatok ellenére várhatóan érdemi gyorsulásnak indul az idén és jövőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) működési térségének gazdasági növekedése - áll a pénzintézet szerdán Londonban közzétett friss előrejelzésében. Az EBRD javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó prognózisát.

Bizonytalanság Törökországban

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni székhelyű bank - amely Cipruson rendezett éves közgyűlésének kezdetére időzítette új prognózisát - az idén 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos növekedést vár működési országaiban a tavaly mért 1,8 százalékos növekedési átlag után.

Az idei növekedési előrejelzést a bank - amely az elmúlt években kiterjesztette tevékenységét a Földközi-tenger keleti és déli térségeire is - a novemberben közzétett előző becsléshez képest minimálisan, 0,1 százalékponttal csökkentette, elsősorban a törökországi politikai bizonytalanságok miatt.

Gyengébb eredményt vár

Az EBRD a szerdán ismertetett új jelentésben 2,6 százalékos növekedést valószínűsít a török gazdaságban, 0,4 százalékponttal gyengébbet, mint előző előrejelzésében. A negatív korrekciót a bank a törökországi politikai bizonytalanság miatt megindult gyorsuló tőkekivonással és a beruházási kilátások gyengülésével indokolta.

Az EBRD kiemeli, hogy a török gazdaság növekedési üteme tavaly az előző évi ütemnek kevesebb mint a felére, a 2015-ben mért 6,1 százalékról 2,9 százalékra lassult, elsősorban a turizmusból eredő bevételek meredek visszaesése, az orosz szankciók és a Közel-Kelet geopolitikai feszültségei miatt, és mindezt tetézték a tavaly júliusi katonai puccskísérlet gazdasági hatásai.

Az EBRD előrejelzése szerint az orosz gazdaság az elmúlt két év recessziója után az idén növekedésnek indul. A bank azzal számol, hogy a 2015-ben mért 2,8 százalékos és a tavalyi 0,2 százalékos visszaesés után az orosz hazai össztermék 2017-ben 1,2 százalékkal, jövőre 1,4 százalékkal növekszik.

Javította a magyar kilátásokat

A teljes működési terület átlagánál a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok az EBRD várakozása szerint számottevően erősebb növekedési teljesítményt nyújtanak: a bank ebben a csoportban az idén és jövőre egyaránt 3,1 százalékos növekedést jósol, és 0,1 százalékponttal javította a régió idei növekedésére adott korábbi előrejelzését.

Magyarországon az EBRD 2017-re és 2018-ra is 3 százalékos gazdasági növekedést vár. Az idei évre szóló magyar prognózist az EBRD 0,6 százalékponttal javította.

A szerdai előrejelzés Magyarországról szóló fejezete szerint az állami beruházások értéke - ugyanúgy, mint a térség többi EU-gazdaságában - 2016 eleje óta csökken, elsősorban az EU 2014-2020-as költségvetési időszakára meghatározott folyósítási programok lassú indulása miatt.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezzel ellentétben a magyar háztartások fogyasztása tavaly 5 százalékkal nőtt, és ehhez a reáljövedelmek 6 százalékos emelkedése adta a hajtóerőt. Az EBRD kiemeli azt is, hogy a munkanélküliségi ráta 2017 elejére 4,2 százalékra csökkent.

A bank várakozása szerint az idén a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentése és a minimálbéremelés továbbra is erőteljes fogyasztást eredményez a magyar gazdaságban.

A romló demográfiai folyamatok a versenyképesség szempontjából nem jók, de a társasági adó csökkentése 9 százalékra - az EU-n belüli legalacsonyabb szintre - várthatóan ösztönzést ad a vállalati beruházásoknak. Az EBRD szerint mindez együtt indokolta a magyar gazdaság növekedési előrejelzésének javítását.

Itthon is növelte finanszírozásait

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a szerdán kezdődött közgyűlés előtt, a bank londoni székhelyén tartott tájékoztatóján elmondta: az EBRD tavaly - immár második éve egymás után - rekordértékben hajtott végre finanszírozási programokat működési országaiban. A EBRD 2015-ben 9,378 milliárd, tavaly 9,39 milliárd eurót folyósított fejlesztésekre és beruházásokra a működési térségéhez tartozó gazdaságoknak.

Az EBRD magyarországi finanszírozásait is növelte: 2015-ben 79 millió, 2016-ban 127 millió euró értékben hajtott végre befektetési programokat a magyar gazdaságban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez gond, a növekedés egyszerűen zéró »