Javította előrejelzéseit a német kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhén javította a német gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését a német szövetségi kormány, szerdán bemutatott elemzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1,0 százalék helyett 1,1 százalékkal bővülhet 2020-ban.

A német gazdaság fellendülése folytatódik, az idén a tizenegyedik évbe ér. "Javultak a kilátások. A gazdaság teljesítménye jobban alakul idén, mint amire tavaly számítottunk" - mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter Berlinben tartott sajtóértekezletén, amelyen ismertette a kormány éves jelentését a német gazdaság helyzetéről. Tavaly ősszel az Angela Merkel vezette kormány még azzal számolt, hogy 1,0 százalékkal nő majd 2020-ban a bruttó hazai termék (GDP). Ezt az előrejelzést javították most 0,1 százalékponttal, 1,1 százalékra.

A jövő évre, 2021-re 1,3 százalékos növekedésre számít a kormány, ami viszont 0,2 százalékponttal alacsonyabb az ősszel prognosztizált 1,5 százaléknál. Németország hazai összterméke tavaly 0,6 százalékkal nőtt a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) első becslése szerint. Ez az utóbbi hét év legkisebb üteme, jócskán elmarad a 2018-ban mért 1,5 százaléktól. A megelőző két évben, 2016-ban és 2017-ben még rendre 2,2 százalékkal nőtt a német gazdaság. Németország exportorientált feldolgozóipara nagyon megsínylette a világgazdasági növekedés lassulását, a kereskedelmi háborúkat, a Nagy-Britannia európai uniós tagságágának megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságokat és az autógyártás strukturális problémáit.

A gazdasági növekedés fő hajtóereje idén is várhatón a belső kereslet lesz, köszönhetően annak, hogy a rekordmagas foglalkoztatottság, az emelkedő bérek és az alacsony hitelköltségek hatására a német fogyasztók bátran költekeznek.

A német kormány idei növekedési előrejelzése érzékelhetően optimistább a német iparszövetségénél (BDI), amely mindössze 0,5 százalékos GDP-növekedést vár az idei évre.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult az USA gazdasága az év végére »